Papok szeretői kérlelik a pápát a cölibátus feladására

külföld
2014 május 20., 11:46
comments 8

Szokatlan levelet kapott nemrég Ferenc pápa. Mármint nem az volt szokatlan, hogy levelet kapott a már-már celebszinten népszerű egyházfő, hanem hogy azt 26 olyan nő írta alá, aki pap szeretője volt, van vagy lenne.

"Kedves Ferenc pápa! Mi olyan nők csoportja vagyunk, akik azért írnak Önnek, hogy törje át a hallgatás és érdektelenség falát, aminek mi nap mint nap nekiütközünk" - kezdődik a levél, amit valamennyien keresztnevükkel és vezetéknevük kezdőbetűjével írtak csak alá. Nyilván azért, hogy ne lehessen azonosítani őket, ehhez képest mindannyian megadták a telefonszámukat is, hátha a pápa csevegne velük.

A 26 nő egy zárt Facebook-csoportban ismerkedett meg egymással. Levelükben azt írják, hogy a cölibátus "pusztító szenvedést okoz egy nőnek, aki mélységesen szerelmes egy papba". Épp ezért felajánlják szenvedésüket a pápának, hátha "valami változhat, nem csak a mi, hanem az egész egyház javára".

Azt is írják, hogy pappal szerelmi viszonyt kezdeményezni helytelen, és utaltak rá, hogy szeretőik bizonyos fokig tiszteletben is tartották tisztasági fogadalmukat. "De a legtöbb esetben minden igyekezetük ellenére sem voltak képesek feladni egy ilyen szép és szilárd köteléket. Szerencsétlenségünkre ez aztán a beteljesületlenség minden fájdalmát ránk szabadítja" - írták.

A cölibátust 1100-ban vezette be a katolikus egyház, de ez csak rendszabály, nem pedig doktrína - vagyis akármelyik pápa saját jogon visszavonhatná.

Amúgy a katolikus egyházban is léteznek nős papok, de ők általában már eleve házasemberként, más vallásról áttértek. És velük se nagyon találkozhat a hétkönapi hívő, mert templomi szolgálat helyett általában papi szemináriumokban taníthatnak csak. A most levelet író nők viszont azt szeretnék, ha szeretőiknek nem kéne csak emiatt feladniuk papi hivatásukat és a közösség szolgálatát. (Via The Daily Beast, La Stampa Vatican Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.