Itt a 444 2014-es Bulitérképe

Budapest
2014 május 23., 10:31
comments 54

Az első nyári hétvége tiszteletére a 444 büszkén bemutatja Budapest bulinegyedének megújult, kibővített, aktualizált térképet. Az egyetlen megbízható, független és átfogó forrást, amely pontosan megmondja, hol kell enni és inni Magyarország fővárosának legsűrűbb részén.

Amióta legutóbb foglalkoztunk a VII. kerülettel, számtalan dolog történt az Erzsébetváros belvárosi részén. Leginkább az, hogy a környék még népszerűbb lett. Mindenhol fürtökben lógnak a turisták, és a budapestiek egyre szélesebb szegmense is ide jár, aminek eredményeként 2014 tavaszára a Bulinegyed már majdnem összeért a Körutat szép lassan ellepő kortárs kocsmák tömegével.

Egy dolog nem történt: a Bulinegyed továbbra sem telt meg. Olyan sarkokon, ahol már tavaly úgy tűnt, hogy egy gombostűt sem lehet leejteni, idénre nyílt még három kocsma. Térképünket idén kiterjesztettük, így már a Károly körút-Dohány-Akácfa-Király négyzetet foglalja magában. Ezen a 0,41 négyzetkilométeres területen számításaink szerint jelenleg pontosan 264 darab bisztró, pizzaszeletes, borbár, taqueria, kocsma, söröző, kerthelyiség, hamburgeres, diszkó, teázó, humuszos. pálinkázó, reggeliző, tiki bar és ezeknél bizarrabb önmeghatározású hely van. Térképünkön most majdnem kétszer annyi hely adatai szerepelnek, mint tavaly. Érdekes adat: csak az Akácfa utcában három indiai büfé működik.

Nem mintha erre a 264-re meg mernénk esküdni. Tucatnyi hely nyitása várható a következő napokban, köztük néhány egészen grandiózus vállalkozás is. És mindig van egy rakás tetszhalott hely, amely új néven nyit újra a legváratlanabb pillanatban. Mindenesetre ha valaki vállalkozna a lehetetlen feladatra, és naponta tíz helyre beülne, akkor is majdnem egy hónapjába kerülne mindenhol fogyasztani valamit, a Színes Sörözőtől kezdve a Sunny Dineren át a Szomszédig.

IDE KATTINTVA böngészheted minden fontos adatot tartalmazó térképünket, alant pedig olvashatod a 444 szerkesztőségének kedvenc helyeit azok közül, amelyek idén kerültek fel térképünkre.

bulizás

A Table

A Mammut oldalából indult francia pékség/cukrászat öt tagú hálózattá nőtte ki magát néhány év alatt. Nem olcsó, de elég megkóstolni egy mille-feuille-t vagy egy croissant, hogy le tudjuk mérni, micsoda távolságban van az európai középmezőny alja is attól a hozzá nem értésből és költséghatékonyságból (meg mindenféle segédanyagokból) gyúrt valamitől, amit jobb híján magyar cukrászatnak nevezünk. Én a Turizmus Zrt./agrárminisztérium/bármi helyében állami pénzből vásárolnék minden magyar cukrásznak egy À Table-ös mille-feuille-t. (Uj Péter)

Abszolút Pálinka

Külföldieket kell kalauzolnod, akik szeretik az alkoholt, és érdeklődnek a magyar specialitások iránt? Te is szereted az alkoholt? Akkor menj a vietnami gyorsétteremmel egybeépült Kazinczy utcai üzlethelyiségbe. Érdemes vinni egy szótárat is, különben a bonyolultabb pálinkák összetevőit nem fogod tudni lefordítani - vagy egy életre jegyezd meg, hogy a som angolul dogwood. (Bede Márton)

Bangla Büfé

Ha a Csakajósörben töltött este végén az embernek nincs elég ereje elmászni a Pig 37-ig, akkor félúton betérhet a Banglába, a legkorrektebb indobüfébe a városban. A két legjobb dolog a helyen a tökéletes mango lasszi és Őexellenciája, a bangladesi nagykövet cirkalmas betükkel írt, bekeretezett köszönőlevele, amin azért hálálkodik, hogy holland és talán norvég kollégájának megmutathatta, milyen is a bangladesi kultúra a maga meztelen valójában. És bár én csak Sri Lankán jártam, de Bangladest pont olyannak képzelem, mint ezt a lepukkant lambériás, Akácfa utcai lyukat. (Király András)

Butcher’s Kitchen

Szinte mindig nyitva van, és tipikus részegételeket adnak - ennél többet egy szendvicsezőtől én nem várok el. De a Hentes konyhájaként ismert Klauzál utcai egység ennél is többet tud, mert a szendvicseik jelentős része kifejezetten jó is, és mindennek tetejébe lehet kint ücsörögni a Bulinegyed relatíve nyugodt, kutyaszarszag által alig belengett szegletében. Buli előtt, buli közben és másnapi regenerációhoz egyaránt melegen ajánlom. (Bede Márton)

Hátsó Kapu

Sajnos olyan ritkán járok a környékén, hogy az szinte esélytelen, hogy csak egy sörre beugorjak, viszont a Hátsó Kapu az egyik kedvenc koncerthelyszínemmé vált az elmúlt pár évben. A félszínházas-leülős nézőtér, az elég jó csapolt sörök, és hogy két fellépő között remekül lehet gangban ácsorogni a lepukkant Dohány utcában jóval közvetlenebb hangulatot teremtenek, mint ami általában a zsúfolt budapesti koncertpincékre jellemző. Ebben a térben mindegyik zenekarból kijöhet valami plusz, amit rendes koncertjeiken sosem vennél észre. (Horváth Bence)

La Pizza di Mamma Sofia

Három-négy éve valaki rájött, hogy a budapesti bulizóknak bármilyen pizzaszeletet el lehet adni. Aztán 2013-ban valaki rájött, hogy a budapesti bulizók azért jobban örülnek, ha egy jó pizzaszeletet kapnak. Ebből a forradalmi gondolatból született a stratégialiag fontos helyen, a Gozsdu udvarral szemben működő Mamma Sofia, ahová a hétvégi nagyüzem idején már nem is merek menni, akkora a tömeg. Máskor viszont csak arra kell figyelni, hogy bármilyen szeletet kérsz, rakass rá extra ruccolát is. (Bede Márton)

Pig 37 Blitz-Grill

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a város négy legjobb burgerezőjéből kettő a lakásom, egy a munkahelyem mellett van. A negyedik a Pig 37, ahol a Lick the Click! csapat dj-zesben es kemikáliafogyasztásban megfáradt élharcosai amerikai viszonylatban is versenyképes burgert csinálnak Gál Józsi húsából* a Vágó Ákos Steakshopjából szerzett húsból és Marmorstein Mihály bucijából. (Király András. *Helyesbítés: régebben tényleg Gáltól vásároltak, de amióta az üzlete Budára költözött, már nem.)

Rumpus Tiki Bar

A hely, ahova életedben elég egyszer elmenned, de azt sosem fogod elfelejteni. Amikor két kedves barátommal ott jártunk, és bementünk megkérdezni, hogy mi az a (950 Ft-ért hirdetett) Tiki koktél, a Vanilla Ice-nak öltöző pincér a polinéz életérzésről kezdett el beszélni. Miután leültünk a meglepően hatalmas belső térben, 1500 forintért kaptunk kókuszdióban egy-egy cukros löttyöt, és közben végig a betévedt külföldieken nevettünk. Mindenfelé fűszoknyák, fadeszkák, kötelek és álóceániai kellékek láthatók, a hátsó teremben talán egy féregjárat is van a Föld másik felére. Nem kell százezrekért Hawaiira utaznod, itt mindent megkapsz abból, ahogy egy 5 éves elképzeli a trópusi éjszakát. Külön ajánlom a fagyott majomagyat! (Herczeg Márk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.