Kovácsvágáson a kutyát sem érdekli Brüsszel

POLITIKA
2014 május 26., 12:40

A templomból hazafelé nem jöttek az idősek szavazni.

Ez volt az első baljós jel, ami fogadta a Szolnokról hazatérő Sándor Endrét az általa vezetett Kovácsvágáson. A szlovák határ melletti zempléni település polgármestere maga is majdnem lemaradt a szavazásról, csak este negyed hétre ért az egyetlen szavazókörbe. Ott mondták a hírt az elmaradó idősekről, és a nagyon kevés szavazóról.

"Nem gondoltam volna" - kommentálta kicsit szabadkozva Sándor Endre, hogy a tíz kovácsvágásiból kilenc valami sokkal jobb programot talált magának vasárnap annál, hogy eldöntsék: kiket küld Magyarország az Európai Parlamentbe. Országosan sem volt nagy tolongás, a választóknak kevesebb mint harminc százaléka szavazott. De Kovácsvágáson az a majdnem 30 majdnem 10 lett. 475 szavazópolgárból 46-an szavaztak, ráadásul valaki, aki vette a fáradtságot, érvénytelen voksot adott le. Magyarországon itt volt a legalacsonyabb a részvételi arány.

photo_camera Fotó: Google Street View

Voltak azért ennek már jelei. Mert 2009-ben mi történt? EP-választás volt, Kovácsvágáson a szavazópolgároknak csak 16,8 százaléka ment el szavazni, miközben az országos átlag 36,29 százalék volt. Ez azért ahhoz még kevés volt, hogy bekerüljön a falu a hírekbe.

Kovácsvágáson most volt kint néhány plakát, de politikusok nem jártak erre kampányolni. Igaz, a tavaszi országgyűlési választáson sem nagyon. "Jól ismerjük Hörcsik Richárd képviselőt, nem kellett neki kampányolni" - mondja a fideszes politikusról a független polgármester. És igaza van, áprilisban simán besöpört 88 szavazatot Hörcsik, a második jobbikosnak csak 46 jutott, a harmadik MSZP-snek meg csak 33.

Most viszont az EP-képviselőjelöltek közül senki nem járt arra, pártok sem szerveztek semmit. És ha a senki által meg nem szólított kovácsvágásiakon múlik, akkor bizony nem lett volna mandátuma sem az Együttnek, sem az LMP-nek, viszont olyan döntetlen lett volna az MSZP és a DK között, hogy Mesterházy Attila nem csak felajánlja a lemondását..
kovacsvagasszavaz

Mit adott Kovácsvágásnak Brüsszel?

photo_camera Sándor Endre polgármester

A településen volt már uniós fejlesztés, egyszer, régebben, egy kisebb, a szennyvízcsatorna hálózatra jutott pénz, de az sem érintette a település egészét.

Sokkal jobban megrázta a falut az a 2011-es gyilkosság, amikor egy januári éjszakán brutálisan összevertek egy 81 éves, egyedül élő nőt, aki nem is élte túl a támadást. Akkor a polgármester levelet írt a belügyminiszternek, amiben kezdeményezte, hogy állítsák vissza a településőrségeket, mert hiába ígértek minden  faluba rendőrt, a kistérségben 18 községre összesen hat jutott, és jelentősen romlott a közbiztonság. Kovácsvágásnak például a szomszédos Pálházán volt rendőre. Aztán meglett a gyilkos, a kovácsvágásiak pedig mostanra megnyugodtak, és újra nyitott kapuk mellett élnek.

Kovácsvágásról olyan keveset tudni, hogy joggal adódik a kérdés:

Járnak ezek a kovácsvágásiak egyáltalán szavazni?

Van, amikor. A helyieket nem meglepő módon helyi ügyekkel lehet igazán megfogni, és - most kapaszkodjanak meg - minél távolabbi képviselőkről döntenek, annál kevésbé aktívak.

Például 2002-ben és 2006-ban is 75 százalékos volt a részvétel az önkormányzati választáson, mindkétszer a most is hivatalban lévő polgármester győzött. 2010-ben viszont már csak 57,84 százalék ment el szavazni, amit indokolhat, hogy egyetlen polgármesterjelölt volt, Sándor Endre. akinek így 100 százalékos támogatottság áll a neve mellett. Csak 11 érvénytelen szavazatot találtak az urnában.

De legyen bármilyen szép a Parlament épülete, már Budapest is messze van. Távolságra 274 kilométer, lélekben tán több. Négy éve 13 százalékkal maradt el a részvétel az országostól, idén már hússzal. 2006-ban a szocialista jelöltre szavaztak, 2010-ben a fideszesre, ahogyan idén is. De Brüsszel meg tudják, milyen messze van Kovácsvágástól?

1 632 km

"Kovácsvágának 665 lakosa van, több mint négyszáz cigány etnikumú" - mondja a településről Sándor Endre, nem tudjuk, milyen regiszterből. Kovácsvágáson 200-an élnek a 22 800 forintos segélyen, jelenleg 94-en közmunkások, de volt az több is, az oktatáson megvoltak 142-en is.

Őket az érdekli igazán, hogy legyen egy szelet kenyér és valamennyi pénz

- magyarázza a polgármester, mennyire izgatja a helyieket, hogy mi történik Brüsszelben. A közmunkaprogramjukat egyébként elismeréssel jutalmazta a Belügyminisztérium. Ötven másik településsel együtt kétmillió forintot kaptak ők is. Ebből a pénzből a főteret sárga kovácsoltvas kerítéssel veszik majd körül, a közmunkáért felelős helyettes államtitkár is ott lesz az átadáson. A helyieket érdeklő közmunkaprogrammal a Fidesz is simán behúzta annak a kevés szavazatnak a felét az idei két választáson.

photo_camera Fotó: Google Street View

Na most viszont lesz egy rakás politikus Kovácsvágáson. Nem a kormány és nem is Brüsszel szervez rá, hogy felébressze az apátiából a helyieket. A polgármester büszkén meséli, hogy a település ad otthont június 27-28-án a zempléni települési szövetség 20. születésnapi rendezvényének, amire egyúttal szeretettel meghív. Lesz ünnepi közgyűlés a szövetség 70 tagjáról érkező civil szervezetekkel, beszédet mond Latorcai Csaba, a civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Másnap pedig maga Balog Zoltán miniszter tart ünnepi istentiszteletet a református templomban.

És még valami. Kovácsvágásnak megye hármas focicsapata van, ott sem a csoport legerősebbje. De a kétnapos rendezvényre meghívták a parlamenti képviselők válogatottját, akik megígérték, hogy jönnek is. Talán, ha hamarabb jönnek.

Itt játszanak majd:

photo_camera Fotó: Google Street View

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.