Az EU csalás elleni hivatala vizsgálta a céget, aminek az új fejlesztési miniszter dolgozott

politika
2014 május 30., 06:56
comments 63

Sok vitája van a magyar kormánynak az EU-val a támogatási pénzek elköltéséről, de ritka az, amikor konkrét korrupciós gyanút fogalmaznak meg. Ám pontosan ez történt egy 2012 májusában kiírt pályázat esetén, amelyet az OLAF, az EU csalás ellenes hivatala vizsgált ki.

Az OLAF megállapításai alapján az EU 100 százalékos korrekciót írt elő a magyar fél számára, ami azt jelenti, hogy a teljes támogatási összeget visszavonták ettől a projekttől. A vizsgálat eredményéről idén áprilisban értesítették a magyar kormányt.

Az ilyen büntetések esetében a magyar fél általában vitatkozik, alkudozik. Ebben az ügyben azonban nem ez a helyzet. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár néhány hete levélben megköszönte az OLAF vizsgálatát, és biztosította a szervezetet, hogy egyetért megállapításaikkal. Azt is ígérte, hogy további hazai vizsgálatok után a felelősök büntetése nem maradhat el. (Az ügyben nagy anyagi veszteség nem érheti a magyar kormányt, mert a pályázati pénzek nagy részét nem fizették ki, a projektet menet közben leállították.)

Nagyon ritka az ilyen eset, amikor egy EU-s vizsgálat és a magyar kormány is arra jut, hogy egy pályázat nagyon bűzlik.

Ám pont ennél a különleges esetnél merült fel Seszták Miklós KDNP-s politikus neve, akiről csütörtökön jelentette be Orbán Viktor, hogy a következő fejlesztési miniszter lesz.

Gyanús győztesek

A gyanús pályázaton öt olyan cég nyert 21,25 milliárd forintot szélessávú internet fejlesztésre, amelyeket közvetlenül a pályázat kiírása előtt alapítottak, mind ugyanarra a címre voltak bejegyezve, mind csak a minimálisan szükséges törzstőkével rendelkezett és a tulajdonosok között is átfedések voltak. Az egyik ilyen tulajdonos volt az Enternet 2001 Kft, ami az Enternet Invest Zrt. tulajdona volt.

Seszták Miklós ez utóbbinak volt felügyelőbizottsági tagja, illetve 2001-2011 között ügyvédként is képviselte a céget. Az fb-ben 2008-tól volt benne, ottani tagságáról 2012 júliusában mondott le azzal, hogy távozása legkésőbb 2013 januárjától lesz érvényes. (A pályázatot 2012-ben májusában írták ki, szeptemberig lehetett rá jelentkezni, a pályázat győzteseivel a támogatási szerződéseket 2013 január 17-én kötötték meg.) Seszták a pályáztatás idején tagja volt a parlament gazdasági és informatikai bizottságának, valamint a közbeszerzési albizottságának is. Így akkoriban az ellenzéki képviselőkben felmerült, hogy politikai befolyását érvényesíthette a gyanús körülmények között győztes pályázók javára.

Seszták annak idején minden vádat visszautasított. Azt mondta, hogy fb-tagságáért nem kapott pénzt, és nem is tudott arról, hogy ezen a pályázaton elindultak az Enternet Investhez tartozó cégek. Arról viszont nem számolt be annak idején az Indexnek, hogy jogászként is dolgozott korábban az egyik érintett cégnél.

A Miniszterelnökség 2013 október 7-én állt el a pályázattól, a szerződéseket felbontották. Akik annak idején a pályázat elbírásálását felügyelték, már nem dolgoznak ott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.