Időutazók avatták fel a baráti Kazahsztán ajándékát a Városligetben?

Budapest
2014 június 03., 09:04
comments 38

Ajándékba kapta Budapest a kazah államtól azt a bronz mellszobrot, amit a Városligetben avattak fel délelőtt.

Nagyon készültünk rá, de sajnos csak egy órával az esemény előtt ment ki a meghívó. A képeket látva pedig még erősebb a fájdalom, hogy erről lemaradtunk.

Abaj Kunanbajev kazah költő-filozófus szobrát az eredeti tervek szerint maga Nurszultan Nazarbajev elnök adta volna át, de helyette végül csak Karim Maszimov kazah miniszterelnök érkezett, aki a Népszabadság beszámolója szerint "megdicsérte Magyarországot, amely dinamikusan fejlődik, mint ahogy a kazah nép is sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben Nurszultan Nazarbajev államfő bölcs vezetésével".

Azt is mondta, hogy érzi a kazah nép felé áramló szeretetet és Kunanbajev szobrával egy aranyhíd jön létre a két ország között. És történelmi pillanatnak nevezte, hogy Európa szívében Asztanáról neveztek el egy utat. Asztana 1998 óta Kazahsztán fővárosa, Nazarbajev elnök döntése alapján. Nem tudunk arról, neveztek-e már máshol Asztanáról utat.

A megnyitón Fazekas Sándor agrárminiszter adta át a magyarországi kunok szívből jövő szeretetét. A beszédéből az is kiderült, hogy Abaj Kunanbajev a kazah irodalom és művészeti nyelv megteremtője. Magyarországhoz nincs köze.

A szobor minden más mellszobornál nagyobb a ligetben, három méter magas. A BTM Budapest Galéria a Népszabadság szerint nem emelt kifogást a szobor miatt. Szakvéleményük szerint az Asztana út és az Ajtósi Dürer sor között felállított szobor „korrekt munka, mely magán viseli az adományozó formanyelvét", „a mű bokros, fás háttere oldja a Városligetben szokatlan, jelentős méreteket."

Fotó: MTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.