Tisztességtelen volt az árfolyamrés a Kúria szerint

gazdaság
2014 június 03., 09:52

A Kúria felülvizsgálati döntése szerint a Kásler házaspár és az OTP közötti devizahitel szerződésnek érvénytelen az a két pontja, amely a vételi és az eladási árfolyamra vonatkozik, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenkori hivatalos árfolyamát kell alkalmazni. Egyebekben a vitatott szerződés érvényben marad.

Kásler azért indította a pert, mert szerinte az OTP tisztességtelenül járt el, amikor a svájci frankos kölcsönt a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamon állapította meg, viszont a törlesztésekkor az aktuális eladási árfolyamon kalkulálta ki, mennyit kell fizetni forintban. A másik kifogása az volt, hogy a devizahitelnél az OTP devizában álllapította meg a kezelési költséget.

Ebben az ügyben a Kúria kizárólag a Kásler házaspár szerződéséről döntött, de az nyilván hatással lesz más devizahiteles perekre is.

A portfolio a következő három pontban foglalta össze az indoklás lényegét:

1. Az árfolyamrés nem része a főszolgáltatásnak, ennek következtében vizsgálható az árfolyamrés tisztességtelensége.

2. Konkrét átváltás hiányában nem jár pénzváltásért járó szolgáltatás a banknak, az árfolyamrés költségként való felszámítása tisztességtelen.

3. A Kúria szerint a "fizetés helyén érvényben lévő árfolyamnak" a magyar jogban kizárólag egy árfolyam, a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott hivatalos árfolyam tekinthető. Mind a kölcsön folyósításakor, mind az egyes törlesztőrészletek megfizetésekor a vételi és eladási árfolyam helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyama vált a szerződés részévé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.