Hiába van melegebb, mint tavasszal, Rogánnak már nem tágult tovább a lakása

POLITIKA
2014 június 06., 05:28
comments 55
  • Újra vagyonnyilatkoztak a kormánytagok és a parlamenti képviselők.
  • Orbánnak csökkentek a megtakarításai, de írt új könyvet, ezért nem aggódunk a jövőjéért.
  • Lázár 60,8 forintos megtakarításból tüntetheti el a luxusutak költségeit. Igaz majdnem ennyivel tartozik is. És eltűnt 12 millió forint készpénze.
  • Mesterházy már április elsejétől nem az MSZP elnöke.
  • Kövér lecserélte a Seat Alhambráját egy Skoda Superbre.

Számot adtak a politikusok, honnan rugaszkodnak el az újabb négyéves ciklusra. Januárban volt a korábbi elszámolás, így hatalmas változások nincsenek.

Rogán kevesebből kénytelen törleszteni

Kiderült például, hogy Rogán Antalnak már nem nőtt tovább a lakása a Pasa Parkban saját bevallása szerint, és továbbra is azt írta be, hogy egy Audi A3-sal jár. Megvan a balatonlellei üdülő, és több szakonyfalui erdő és más ingatlan, még az örökségből. Vett viszont egy Bak Imre alkotását is. Hogy mennyiért, azt nem tudni, mindenesetre a Fidesz frakcióvezetőjének takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 4,7 millió forintról 4,3 millió forintra csökkent, banki tartozása ugyanakkor változatlanul 30 millió forint. És nem sikerült törlesztenie a magánszemélyektől kapott kölcsönt, ami továbbra is 16,8 millió forint. Közben pedig - május 6-i határidővel - lemondott az V. kerületi polgármesterségért járó havi bruttó 632 ezer forintos fizetéséről. Így kizárólagos jövedelme 788 ezer forintos parlamenti járandósága, amelyet 278 ezer forintos választókerületi pótlék egészít ki.

Mennyiből gáláns Lázár?

A kancellária új ura megtakarításaiból még 30 hétnapos luxusszállást tudna kifizetni zsebből, csak hogy ne kelljen elárulnia, mi járatban és kivel utazott. 60,8 millió forint megtakarítása van ugyanis. Tavaly év vége óta négymillió forinttal 46 millióra növelte kötvényei értékét. Készpénzt mostani bevallásában nem tüntetett fel a politikus, ellentétben a néhány hónappal ezelőttivel, amikor még 12,6 millió forint készpénze volt. De majdnem ugyanennyi a tartozása, 59,5 milliót kell törlesztenie. Ezen belül ötmillióval (37,5 --> 32,5 millió) kevesebbel tartozik a bankoknak, magánszemélyekkel szembeni tartozása ugyanakkor jelentősen nőtt (18 --> 27 millió).

Eladott a műtárgyaiból 8,6 millió forintért, de nem Gróf Széchenyi Zsigmond karosszékét, mert az még megvan. Ahogy  11 szántó is. Földbérleti díjból és osztalékból ötmillió forintja volt.

Orbánnak kicsit kevesebb a megtakarítása

A protokoll szerint Orbánnal kellett volna kezdeni, de a miniszterelnöknél nagy változások nincsenek, a felcsúti stadion nem kellett új szerzeményként feltüntetni, hiszen az nem az övé, csak telkeket adott még régen az akadémiának ingyenes bérletre.

A házastársával, Lévai Anikóval közös számlán lévő pénze azonban csökkent a januári bevallás óta, akkor 1 millió 354 ezer forintja volt, most már csak 781 ezer. De jövőre ez gyarapodhat, mert megjelent az újabb könyve, amiből jogdíjat kap majd.

Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló része, 9 millió forint, ami azt jelenti, hogy az idén eddig mintegy 360 ezer forinttal csökkent a tartozásuk.

Kövér László autót cserélt

Lecserélte 2002-ben vásárolt autóját az Országgyűlés elnöke, a Seat Alhambra helyett már egy Skoda Suberbje van. Hogy ez új-e és mennyibe került, arról nem számol be Kövér, de az év elején a bankszámláján lévő hétmillió 1 millióra csökkent.  Különböző élet- és hozománybiztosításokban a korábbi évhez hasonlóan több mint ötmillió forintot tart.

Mesterházy vesz majd egy autót?

Mert továbbra sincs még neki, és pártelnökként júniustól már nem jár a Audi A6-os. A Honda motorján pedig nem fogja tudni iskolába vinni a gyerekeket.

A bevallásból az derül ki, hogy hiába májusban mondott le az MSZP elnöki posztjáról, hivatalosan április 1-jén szűnt meg a munkaviszonya, így azóta nem veszi fel az ezért járó 282 ezer forintos jövedelmet.

Készpénzben tartott megtakarítása félmillió forinttal 8,5 millió forintra nőtt, ezt nem bankban tartja, míg tartozása egymillió forint maradt.

Vonának továbbra sincs ingatlana és értékes ingósága

A Jobbik elnöke legalábbis ilyesmiket nem tüntetett fel bevallásában. Könyvkiadásból másfél millió forinttal gyarapodott, de ezt nem takarékbetétben tartja, mert az ott lévő pénze 3 millióról egymillióra csökkent.
A jobbikos politikus bruttó tiszteletdíja havi 672 ezer forint, ami mellé havi 487 ezer forint választókerületi pótlékot vesz fel.

Harrach Péter vagyonnyilatkozata olyan, mint Harrach Péter maga

Az örök változatlanság és unalom. Nem változott semmi sem január óta.

Schiffer eredményesen apasztja banki tartozását

Az LMP frakcióvezetőjének megtakarítása 300 ezerrel forinttal 3,2 millió forintra csökkent, míg banki tartozása 700 ezer forinttal 200 ezer forintra mérséklődött. Ezt csak a képviselői fizetéséből, mert szünetelteti ügyvédi tevékenységét.

Gyurcsány cége nem teljesít jobban

Gyurcsány Ferencnek továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakása és a feleségével 2009 őszén vásárolt 267 négyzetméteres kötcsei ingatlana van. De az utóbbi eléggé megterhelte a családi kasszát, mert a jelzáloghitel összege 3 millió forinttal 67 millió forintra nőtt az elmúlt év végéhez képest. A politikus vagyonnyilatkozatában 1,5 millió forintos megtakarításról és az Altus Befektetési Zrt.-től származó 69 millió forintos tulajdonosi osztalékról számol be, ami 10 millió forinttal marad el a tavalyitól.

Bajnainak 55 milliós megtakarítása van

Az Országgyűlési munkába csak belekóstoló Bajnainak egy 271 négyzetméteres XII. kerületi társasházi lakása van, amelyet 2006-ban vásárolt. Emellett Tihanyban, Egyeken és Nemesnádudvaron is vannak üdülői, telkei.

Bajnainak összesen több mint 55 millió forint megtakarítása van, amelyből megjegyzése alapján mintegy 7 millió forint önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás. Az EBIT Consulting Kft. ügyvezető igazgatójaként havi jövedelmet nem, csak a cég eredményétől függő osztalékot vesz fel, de ilyen nem volt idén.

Fodor Gábor örökölt egy 27 éves Ford Oriont

A parlament liberális politikusa egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak 1991 óta, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben, egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van.
Fodor Gábor egy 2007-es évjáratú Vokswagen Phaeton gépkocsi tulajdonosa, de két éve örökölt egy 27 éves Ford Orion autót is. Az ellenzéki politikusnak összesen 7,6 millió forint megtakarítása van, parlamenti keresetét pedig az ELTE jogi karának Bibó kollégiumában szeptembertől havi 15 ezer forinttal tervezi kiegészíteni.

További érdekességek:

  • Szijjártó Péternek 82 168 613 forint megtakarítása van, januárban 78 187 329 volt. A jövedelme 1 228 200 forint. A mostani nem igazán nagy ugrás a legutóbbi 16 milliós vagyongyarapodáshoz képest.
  • Varga Mihálynak már csak harmadannyi megtakarítása van államkötvényben, mint év elején (1,5 millió -->0,5 millió)
  • Seszták Miklós (aki az új Németh Lászlóné lesz a kormányban) továbbra is az egyik legvagyonosabb képviselő: 166 millió forintja van bankban, 4,5 millióval több, mint tavaly év végén. Ugyanakkor készpénze - egymillióval - 22 millióra, egyéb pénzkövetelése pedig - szintén egymillióval - 9 millió forintra csökkent. Banknak nem, csak magánszemélyeknek tartozik 9 millióval a korábbi 10 millió helyett.
  • Pintér Sándor nem vett ingatlant a meglévő 24 mellé. Viszont még mindig nem adták meg neki a cégei eladásából származó, 2013-ban esedékes 500 millió forintos vételárrészletet, ahogyan a 610 millió forintnyi családi, baráti kölcsönt sem.
  • Az új képviselők közül a fideszes Tuzson Bence a legvagyonosabb. Ügyvédi karrierjét cserélte le a politikára: ötvenmilliós megtakarítása van állampapírokban, ha hirtelen kéne valamire, akkor készpénzben 3,5 milliója, számlán 2,5 milliója van, és 144 milliós követelés is javítja az egyenlegét.
  • Kónya Péter, a szolidaritásos Együtt-PM-es nem akart gyalog járni a parlamentbe, így Kövér Lászlóhoz hasonlóan vett magának egy Skoda Superbet, de ez 2006-os évjáratú. 1,5 milliós megtakarítása marad, de 12 milliós lakáshitel nyomja a vállát.
  • Az MSZP-s Heringes Anitának szinte csak hitele van. Sorban: 1,6 millió forintos diákhitel, 4 milliós devizahitel egy Suzuki SX4-esre és egy 1,1 millió forintos hitelkeret. Ami nincs: ingatlana, így viszont ingatlanhitele sem.
  • Frakciótársa, Demeter Mártának viszont semmije sincs, ami nagyobb vagyoni értéket képvisel. De erre legalább nem vett fel hitelt, mert az sincs neki.
  • Folytatva a sort: a szintén szocialista Bangóné Borbély Ildikónak sincs semmije, viszont erre még hitelt is felvett, mégpedig lakáskölcsönt. 2,5 millióval tartozik az OTP-nek, 2023-ig kell törlesztenie.
  • Az Index szúrta ki, hogy az LMP-s Ikotity István feltüntetett egy banánmatrica gyűjteményt. Megbecsülni sem tudjuk, mennyit érhet.

A vagyonnyilatkozatokat a parlamenti honlapról, az MTI híreiből és az Index cikkeiből raktuk össze.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.