Mélységes aggodalmát fejezte ki a norvég miniszter a Magyarországon történtek miatt

politika
2014 június 06., 11:27
comments 152

Mélységes aggodalmamat fejezem ki a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi.

- mondta Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős miniszter a norvég nagykövetség honlapjára felkerült közlemény szerint.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy régóta érkeznek Magyarországról olyan hírek, hogy a politika megpróbál beleavatkozni az EGT és Norvég Alap kezelésébe, és ez mélységes aggodalomra ad okot.

Az írás ezután felidézi, hogy a magyar hatóságok ellenzéki csoportok támogatásával vádolják a Norvég Civil Alapot, és példaként olyan társaságokat neveznek meg, mint a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), vagy egy oknyomozó újságíró szervezet.

A magyar hatóságok ezért elrendelték a Norvég Civil Alap programjainak a vizsgálatát, ami ellentmond az EGT és Norvég Alap kezelését szabályozó egyezménynek, amit Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrei 2014. június 2-án reggel megjelentek az alapkezelő székhelyén, továbbá a konzorcium két másik tagjánál, és különböző dokumentumok átadását követelték.

Elmondtuk a magyar félnek, hogy ez a vizsgálat ellentétes a megkötött megállapodásokkal

-  mondta még el Helgesen.

A közlemény azzal folytatódik, hogy a Norvég Civil Alap működtetéséért és auditálásáért a donor országok, Norvégia, Izland és Liechtenstein felelősek, ami a magyar kormánnyal kötött egyezményben világosan le van fektetve. Magyarországon összesen 131 szervezet kapott támogatást a Norvég Civil Alaptól olyan programok megvalósítására, melyek a demokratikus értékeket érvényesülését, valamint a kisebbségi és társadalmilag sérülékeny csoportok jogait erősítik. A donor országok tervei közt szerepel az összes EGT és Norvég Alap által támogatott program auditálása. 2014 őszén 13 Civil Támogatási Alap, többek között a magyarországi Norvég Civil Alap auditálására kerül sor.

A vizsgálatok és ellenőrzések eredményei nyilvánosak lesznek.

Ha pedig a magyar hatóságok a Norvég Civil Alap kezelését dokumentáló iratokba szeretne betekinteni, akkor a norvég kormány álláspontja szerint azt a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Irodától (FMO) kell kérniük.

Az EGT és Norvég Alap 2014. május 8-án felfüggesztette a magyarországi kifizetéseket. Mint írják, ennek oka, hogy a magyar kormány megszegte az alapok lebonyolítására és monitorozására vonatkozó, az egyezményekben lefektetett kötelezettségeit.

2014. június 12-ére egy hivatalos egyeztetésre kerül sor, ahol köztisztviselői szinten tárgyalnak majd a magyar kormánnyal.

Videóriportunk a témában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.