10 nap alatt 20 ezer garda hullott el a Balatonban

katasztrófa
2014 június 12., 15:33
comments 25

haltetem

Az elmúlt tíz napban 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen – közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondta, hogy tavasszal természetes jelenség egy bizonyos fokú halpusztulás, ami leginkább a busát és az angolnát szokta érinteni, a gardát igen ritkán. Ezért is különös, hogy május végétől jelentősebb mennyiségű gardapusztult tapasztaltak a Balatonban, ami kortól függetlenül érinti az átlagosan 20-25, maximum 30-40 dekás egyedeket. Az elhullás gócokban jelentkezik, vagyis akadnak partszakaszok, ahol nem láttak tetemeket, és van ahol tömegesen sodródtak a partközelbe. Ez a víz áramlásával és az uralkodó széliránnyal magyarázható.

Frissen elhullott egyedeket is begyűjtöttek a vizsgálatokhoz. Az eddigi eredmények kizárják, hogy bakteriális fertőzés állna a pusztulás hátterében, a halfaj parazitái pedig nem okozhatnak ilyen mértékű elhullást. Folyamatban van a virológiai vizsgálat, és ha szükséges, toxikológiai vizsgálatot is végeznek a haltetemeken, hogy kiderüljön a tömeges pusztulás oka. Annyi tudható, hogy az elhulló gardák pusztulás előtt nem látszanak legyengültnek.

A normál tavaszi halelhullás legfőbb oka, hogy a rossz kondícióban lévő, rosszul telelt, idős vagy beteg egyedek nem bírják az ívás okozta többlet energiaveszteséget. Kérdéses hogy ezzel összefüggésbe hozható-e a gardapusztulás. Az utóbbi napok tapasztalatai alapján azt remélik, hogy lecsengőben van a garda-elhullás. Az elmúlt napokban kisebb mennyiségű karikakeszeg és dévérkeszeg pusztulást is tapasztaltak a halászok a tóban. A halászati őrök és a halászok folyamatosan gondoskodnak a tetemek begyűjtéséről.

A garda esetleges betegségének közegészségügyi kockázata nincs, emberre akkor sem jelent semmiféle veszélyt, ha beteg egyedet fogyaszt valaki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.