Egyiptom beperelte a magyar államot

KULTÚRA
2014 június 12., 19:08
comments 25

Pert indított az egyiptomi műkincsvédelmi minisztérium Magyarország és Franciaország ellen öt régészeti lelet miatt, amit 2002-ben csempésztek ki onnan – derült ki a szaktárca vezetőjének sajtóközleményéből.

Mohamed Ibráhím szerint a műtárgyakat a Gíza tartományban található Szakkára település körüli ásatásokról lopták el, majd Franciaországba és Magyarországra juttatták azokat. A leletek Haunefer pap sírjából származnak, aki az i. e. 3. évezred végén, a 6. dinasztia idején élt. A nyughelyet 2001-ben tárta fel egy francia kutatócsoport.

„A minisztérium barátságos úton igyekszik visszaszerezni a lopott tárgyakat”

– áll a közleményben, ami szerint az öt tárgyból három most Budapesten, a Nemzeti Múzeumban van. Ibráhím az ügyben a jövő héten fog tárgyalni Magyarország egyiptomi nagykövetével, Kveck Péterrel. A barátságos utat nem kizárva azért perelnek.

A budapesti Szépművészeti Múzeum tavaly vásárolta meg a három műtárgyat egy aukciós háztól, ami azt állította, hogy 1974-ben jutott azokhoz – áll Ibráhím közleményében, ami szerint a minisztérium szorosan együttműködik az Institut Français d'Archéologie Orientale nevű, kairói székhelyű francia kutatóintézettel, hogy bebizonyosodjon, a tárgyakat az említett francia kutatócsoport missziója után, egy illegális ásatáson lopták el.

Ibráhím szerint az aukciós cég állítása ellentmond a tényeknek, hiszen a francia régészek 2001-ben indult missziója előtt sem illegális, sem engedélyezett ásatások nem folytak a kérdéses helyszínen.

A másik két műtárgyra nemrég akadtak rá, amikor egy francia aukciós ház éppen eladásra bocsátotta őket – közölte az Egyiptomból eltűnt régiségekért felelős minisztériumi osztály vezetője, Ali Ahmed. A tárgyak hazajutása érdekében minden jogi lépést megtettek, és az ügyben a francia külügyminisztérium segítségét is kérték. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.