Élje velünk újra a magyar híradózás történetének legforradalmibb estéjét

POLITIKA
2014 június 12., 15:08
comments 87

2014. június 11. történelmi pillanat volt a magyar kereskedelmi televíziózásban. Amióta világ a világ, még nem volt olyan, hogy a két nagy kereskedelmi tévé híradója komoly belpolitikai hírekről számoljon be komolyan, de most, hogy a kormány négymilliárd forintra tervezi levenni, az RTL fellázadt.

De vajon mi történt párhuzamosan az M1 és a TV2 párhuzamos univerzumaiban?

Kezdődnek a hírek! Nézzük, mik a legfontosabb témák:

M1 Híradó:

  1. Kevesebbe kerül az élet: májusban is alacsonyabbak voltak az árak, mint egy évvel korábban.
  2. Csúcson az áram- és vízfogyasztás. A hőségben többet pihenhetnek a szabadban dolgozók.
  3. Műszaki hiba miatt siklott ki a vonat Füzesabonynál, a helyreállítás még mindig tart.
  4. Holnap kezdődik a vébé, itthon sok helyen lesznek kivetítők.

Hm, hát, semmi fontos, kapcsoljunk!

TV2 Tények:

  1. Halál a Balatonban! A Velencei-tóban is elmerült egy kisfiú! A hatalmas melegben a vízpartokon is rengetegen lesznek rosszul.
  2. Kútba esett egy kislány! Az apja utánaugrott.
  3. Pánikrohamnak hitte az orvos a tüdőembóliát. Meghalt a fiatalember, a család nem hisz a vizsgálatnak.

Oké. Nézzük, mit kínál a forradalmi RTL Híradó!

  1. Meglepő: börtönben találták meg a brutális trafikrablót.
  2. Végletek: egymillió ember élhet létminimum alatt, közben a felcsúti polgármester megötszázszorozta vagyonát.
  3. Vészhelyzet: vad társai támadtak meg egy szelíd farkast.

A másodikat figyeljék!!! Mi lesz itt ma este, uramatyám! Most pedig következzenek a vezető hírek!

M1 Híradó:

Rezsicsökkentés!

Májusban az egy évvel korábbihoz képest 0,1 százalékkal csökkentek az árak, ehhez nagyban hozzájárult a

rezsicsökkentés!

Riport: "Kevesebbe kerül most egy szokásos bevásárlás, mint egy évvel ezelőtt." A riportban külön kiemelik, hogy csökkent a cukor ára. Hogy miért? Azt nem tudjuk meg. Azt viszont a szakértő, Tóth Gergely a Buda-Cashtől elmondja, hogy az alacsony infláció miatt:

  • nő a vásárlóerő → nő a fogyasztás → ez megteremti a stabil növekedést.
  • Mindez önbizalmat ad a Nemzeti Banknak a további kamatcsökkentésekhez.

Egy budapesti forgácsolóüzemben például máris fejlesztenek. Vadász György iparszövetségi elnök szerint más cégek is fejleszthetnek.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője is megerősíti mindezt. Nagy a stabilitás, aminek a fő oka a

rezsicsökkentés.

Az MSZP viszont fanyalog. Minderre közel három percet (2:56) szántak.

TV2 Tények:

Belefulladt egy férfi a Balatonba. Pedig a partról sokan látták, hogy mi történik. A Velencei-tóban "elmerült" kisfiúról kiderül, hogy valójában csak úszott, de a rendőrök ennek ellenére is "szolgálati kisgéphajójukba segítették". Húsz másodpercen belül három "azt mondják" felütésű mondat. Győrfi Pál mentőszóvivő szerint biztonságos strandon is történhet baleset, például ha fejest ugrunk a sekély vízbe. (3:03)

RTL Híradó:

Tűkön ülök! Ehhez képest az első hír, hogy Debrecenben pancser autótolvajokat fogtak. (3:00)

4-8. perc

M1 Híradó:

Némi meglepetésemre a második hír aktuális politikai történésről, ráadásul a

reklámadóról

szól. A parlament elfogadta, sávos lesz, félmilliárd alatt nem kell fizetni, a veszteséges cégek pedig leírhatják. A Híradó szerint az LMP egyetért az adóval, amit arra alapoznak, hogy Sallai R. Benedek azt nyilatkozza nekik, hogy "a reklámadó nem a társadalmilag káros reklámokat, hanem a médiacégeket sújtja". Az MSZP és Fodor Gábor tiltakozik. A törvényt beterjesztő - de saját bevallása szerint nem író - L. Simon László szerint "ez a jogszabály nem az újságírók ellen megy", nem veszélyezteti a politikai sajtót és különben is finomíthatnak majd még rajta. (3:29)

TV2 Tények:

Roham a ventillátorokért! Meleg van. Tessék az autóban is légkondit használni. Terhes anyák maradjanak otthon! (2:58)

RTL Híradó:

Úgy tűnik, a forradalmi hevület a híradó szerkezetét még nem bolygatta meg. Előbb egy brutális trafikrablóról láthatunk riportot, akit egy börtönben kaptak el (2:43), aztán egy mosonmagyaróvári férfiról, aki elbarikádozta magát bérleményében (2:12)

8-11. perc

M1 Híradó:

Felpörögtek az események, három percbe két hír is belefér! Varga Mihály bemutatta az államtitkárait és az a célja, hogy Magyarország legyen a régió növekedési központja, akármit is jelentsen ez. (0:40) Utána megtudjuk, hogy két hét múlva kell beszámolniuk a minisztériumoknak a költözési terveikről. Magyar városok tömegesen jelzik, hogy szívesen fogadnának be minisztériumokat. Kecskeméten például egy romkastély és egy lepusztult szovjet laktanya is "alkamas helyszín". Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere pedig pártállástól függetlenül támogatja az ötletet. Miskolcra ugyan senki sem akart semmit se telepíteni, de ha már jelentkeztek, Balog Zoltán szívesen menne. Persze ne feledjük, hogy "nálunk 1600 ember dolgozik aki budapesthez kötődik, nekik családjuk is van". (2:38)

TV2 Tények:

Itt még mindig meleg van. Győrben jeges gyümölcsöt kapnak a medvék, medencében hűsölnek a tapírok. Budapesten locsolják az elefántokat. Még a rágcsálók is rosszul lehetnek a nagy melegben. (2:50)

RTL Híradó:

Itt meg a brutálbulvárblokk folytatódik: tolvaj testvérpár Tatabányán (0:25) és egy nő, aki korábban azt vallotta, hogy megerőszakolták, de most visszavonta vallomását. Az RTL úgy tudja, részegen leesett a biciklijéről. (2:51)

11-14. perc

M1 Híradó:

A kormány és a szakmai szervezetek a magyar tej fogyasztását népszerűsítik. Minderről Fodor Attilát, a CBA kommunikációs igazgatóját faggatják. Megtudjuk, hogy:

  • Alig fogyasztunk tejtermékeket, a tejfogyasztás az uniós átlag fele, a sajtfogyasztás a harmada.
  • A magyar termelők évi négyszázmillió liter tejet exportálnak.
  • A cél, hogy ne exportáljanak.

Amúgy a boltokban eleve 70-80 százalékban magyar tejet árulnak. (2:16)

Viszont ellenben nőtt a papírtermelés! A válság óta 55 százalékkal. Mindezt maga Szijjártó Péter jelentette be. Hosszú bejátszás:

"A magyar emberek szorgalma, munka iránti alázata, bátorsága, jövőbe vetett hite képes arra, hogy Magyarországot még erősebbé, ismét Közép-Európa éllovasává tegye."

Szijjártó mindezt Orbán Viktor jellegzetes hanghordozásában és sajátos hangsúlyozásában adja elő. (0:59)

TV2 Tények:

Kútba zuhant egy kislány, az apja utánaugrott, de bepánikolt. A szomszéd mentette ki őket, de ő meg epilepsziás rohamot kapott. (3:00)

RTL Híradó:

2:50 perces riport egy balesetről, aminek egy (!) könnyű (!!) sérültje volt.

14-20. perc

M1 Híradó:

A Központi Nyomozó Főügyészség rágalmazás miatt eljárást indított Gaudi-Nagy Tamás ellen, mert azt mondta, hogy egy ügyész abortuszra akarta rábeszélni egy 2006. október 23-án letartóztatott férfi nejét. Gaudi szerint a nő szerint van bizonyíték (0:47). Rekordot döntött az áramfogyasztás, mert

meleg van.

Akik viszont a szabadban dolgoznak, többet pihenhetnek (2:52). Martfűn "kampó a paradicsomnak", mert elverte a jég. Tornanádaskán is vihar pusztított, itt Mádl Dalma nyilatkozik. Azt mondja, hogy el tudja képzelni, milyen lehetett az embereknek, amikor újra esett az eső. (2:47)

TV2 Tények:

Kezdődik a brutálszekció. Meghalt egy fotós, mert az orvos pánikrohamnak nézte a tüdőembóliáját (2:17). Egy gyilkos zokogva azt bizonygatta a bíróságon, hogy már nem is emlékszik rá, hogy agyonvert egy 16 éves halláskárosult lányt (3:26). Balesetet szenvedett egy motoros (0:21) Eltörték a rendőrök egy belvízkárosult férfi karját, mert nem akarta elhagyni vízben álló házát. Most munkaképtelen (2:54).

RTL Híradó:

Még egy karambol, amiben senki sem sérült meg komolyabban, de erre már csak 22 másodperc jut. Kigyulladt egy kamion. (0:29) Meleg van, aki szökőkútban fürdik, az "tartós hasmenésre számíthat"! (1:20) Veszélyesek a szúnyogok és a kullancsok! (2:14)

20-28. perc

M1 Híradó:

Műszaki hiba okozta a füzesabonyi vonatbalesetet. Riport, majd

élő helyszíni bejelentkezés,

amiben megismételnek minden információt, ami a riportban már egyszer elhangzott. Kivéve azt, hogy az utasok ennek ellenére is elégedettek, ezt a vonatpótló buszon mondja el Maros Gábor:

"Baleset mindenhol előfordul. Meg kell érteni"

A 3:10 másodperces riport után az 1-es villamos következik, amit nemrég adtak át, de máris korlátozni kellett a sebességét, mert a melegben felpúposodtak a sínek. Megszólal a kivitelező A-Híd ügyvezetője, Orosz Károly, aki szerint:

  1. "Előre tudni lehetett, hogy ilyen jelenség van, ez egy ismert dolog." Azt kétli, hogy lehetne védekezni ellene.
  2. A villamosközlekedést egyáltalán nem veszélyezteti, hogy hullámos a sín.

A BKK szerint viszont igenis veszélyezteti. (3:48)

TV2 Tények:

Szekrénybe menekült egy férfi az elől a tornasnádaskai vihar elől, amiről az M1-en az imént még Mádl Dalmaasszony Dalma beszélt. (2:06) Frontálisan karambolozott egy autó egy kamionnal a csúszós úton, de senki sem halt meg (1:18) Elbarikádozta magát egy fegyveres Mosonmagyaróváron, de a kommandósok elvitték. (2:34) És növekszik a papíripar, amit itt is Szijjártó jelent be, de nem idézik hosszan a magyar néplélekről mondottakat. (0:22)

RTL Híradó:

Leomlott egy támfal. (1:49) Itt is zokogott a gyilkos, aki nem emlékszik rá, hogy agyonvert egy hallássérült lányt. (2:55). Lövöldözés egy oregoni gimnáziumban (1:31).

Hölgyeim és uraim! Az RTL híradójának 26. percében a nap egyetlen külpolitikai híre: az iszlamista lázadók már fél Irakot elfoglalták. (1:46)

28-37. perc

M1 Híradó:

Díjat nyert a Prezi! (2:57) Kezdődik a vébé! Itthon sok helyen lesz kivetítő, ingyenreklámot a Rongy Kocsma, a Champs és a Westend kap. Gundel Takács Gábor Brazíliából jelenti, hogy Brazíliában sok a brazil. (6:30)

TV2 Tények:

Lázár János államtitkára lesz Németh Lászlóné és a reklámadót beterjesztő L. Simon László (1:04)

NEM HISZEM EL! Alig 31 perc elteltével eljutottunk a

reklámadóig!

A Tények gyakorlatilag ugyanazokból a bejátszásokból rakta össze beszámolóját. Az egyetlen különbség: itt külön megemlítik, hogy a veszteséges TV2 idén az adó egy részét leírhatja, de "jövőre így is milliárdos veszteséget okozhat a csatornának". A szakma szerint embereket fognak elbocsátani a tévéktől és a tévéknek beszállító cégektől, de L. Simon László szerint nem, amit azzal indokol, hogy látott ő már jópár katasztrófafilmet. (4:20)

A reklámadós blokk után beszámolnak a Danone budapesti gyárának a bezárásáról (0:21), majd újraindul a bulvárblokk: Vasrúddal ütött le egy tolvaj egy kispesti dohányboltost, de Budán egy másik trafikos felpofozta. (2:30)

RTL Híradó:

28:30 perce tart a műsor, amikor eljutunk az első belpolitikai hírig,

a reklámadóig,

amit az RTL következetesen médiaadónak nevez. Megtudjuk, hogy az adó az RTL Klubot érinti a legsúlyosabban és az ellenzéki politikusok egytől-egyig azt is gondolják, hogy kifejezetten az RTL-re szabta az adót a kormány. A parlamenti vitából bevágják L. Simon Lászlót, aki azon morfondírozik, hogy az RTL olyan embereket sztárol, akik évek óta rengeteg adóval tartoznak. Győzikére gondol, de Győzike

már réges rég a TV2 sztárja.

"Azé a TV2-é, amelyik egy utolsó pillanatban benyújtott módosítóval kedvezményt kapott" - teszi hozzá az RTL.

Ezután 3:17 perces beszámoló arról, hogy a fideszes politikusok szerint hatalmas társadalmi károkat okozó RTL Klub milyen társadalmilag is fontos dolgokat támogatott az elmúlt években.

38. perctől a híradók végéig

Az M1 Híradója már véget ért, a Tényeken bő félórás bulvárblokk kezdődik, amit lejebb részletezek. Az RTL viszont csak most melegedik be igazán.

ELJÖTT A TÖRTÉNELMI PILLANAT! KEMÉNYEN MEGCIBÁLJÁK MÉSZÁROS LŐRINCET!

És erre alig 36 percet kellett várni - ennyi idő alatt alapesetben 13-szor kapcsoltam volna már el. De nézzük, mi történik:

Szellő István kishíján hivatkozik ránk, de végül csak azt mondja, hogy "internetes portálok" perlik a felcsúti polgármesteri hivatalt, hogy ugyan adnák már ki Mészáros vagyonnyilatkozatát. Aztán kezdődik Szondi Vanda riportja, amiből megtudjuk, hogy:

  1. Mészáros az ország 88. leggazdagabb embere.
  2. Mészáros & Mészáros nevű cége 2006-2013 között megötszázszorozta a bevételét.
  3. Ő építette a felcsúti stadiont.
  4. Ezer hektár földet nyert el.
  5. Az ő cégei működtetik a trafikokat egy "nagy hipermarketlánc" áruházaiban.
  6. Idén 800, tavaly 1200 millió forint osztalékot fizetett saját magának.
  7. Ami után csak 16 százalék szja-t fizetett.
  8. Sikerét ő maga is a jóistennek és Orbán Viktor személyének tulajdonítja.

Szondi keresztül-kasul bejárja Felcsútot, de a polgármestert sehol sem találja. Pedig még fogadóórája is lett volna aznap :( (3:15)

A jobbegyenes után jön a balhorog: az ország 88. leggazdagabb embere után az egymillió létminimum alatt élő magyar a téma. A szocialista Gúr Nándor szakért, a fideszes Hoppál Péter biztató jeleket lát. (2:30)

Végül a kegyelemdöfés: az államtitkárok kinevezéséről szóló, amúgy mindössze 28 másodperces anyag kulcsmondata: lesz olyan államtitkár, aki havi kétmillió forintot keres, plusz a cafetéria és a költségtérítés.

A Híradó hátralevő húsz percében aztán már a szokott mederben csordogálnak a hírek:

  • 25 kilós daganat: 2:12.
  • SMS-ező amerikai buszsofőr: 1:16.
  • A bostoni lábcsikizőről szóló kéthetes hír: 0:34.
  • Magyar nemeseket keresnek magyar fiatalok a Facebookon: 1:50.
  • Elharapta egy farkas farkát több más farkas: 1:51.
  • Időjárás: 1:41

Mindeközben a TV2 Tényekben:

  • Leszakadt egy ház teteje: 2:23.
  • Lelőttek egy kutyát, a tulajnak ez rosszul esett: 1:44.
  • 25 kilós daganatot műtöttek ki egy nőből: 2:41.
  • Gokarttal száguldozott egy férfi Egerben: 1:37.
  • Aligátorteknőst láttak Budapesten: 1:29.
  • Leomlott egy támfal: 2:16.
  • Kérészlárvákat lopott egy horgász. A szakértő szerint a kérész már-már hungarikum! 2:12.
  • Díjat nyert a Prezi: 0:15.
  • Lövöldözés egy oregoni iskolában: 2:05.
  • Két orosz is meghalt egy indiai buszbalesetben: 0:24.
  • Agyvérzést kapott Szaxi Maxi: 2:50.
  • Nyestinvázió Nagykovácsiban. A tanulság: együtt kell élnünk a nyestekkel! 2:51.
  • Megint nagyon beteg az agydaganatos kisfiú: 2:21.
  • Bemutatják a Liliomot: 0:29.
  • Tehetségeket díjazott a tehetségeket díjazó program: 0:26.
  • Klein Dávid oxigénpalack nélkül bemászott a Tényekbe: 2:18.
  • Párizsban kidőlt a szerelmesek hídjának a korlátja: 0:30.
  • Egy nappal a vébé előtt még betonozzák a stadiont: 2:35.
  • 80 éves lett Donald kacsa (hétfőn - akiraly): 0:24.

Konklúzió:

  • Magyarországon szerdán nagyon meleg volt.
  • Történtek balesetek.
  • Ha a politikai hírek érdeklik, azok a leghamarabb az M1 Híradójában következnek. Mondjuk olyanok is.
  • Komoly politikai témákról 6:47 percig volt szó, és még volt egy egész jó 3:48 perces riport az 1-es villamosról. Ezt 9:19 perc alig burkolt kormánypropagandával ellensúlyozták.
  • A Tények döbbenetesen hosszú, de a 70 percből összesen 5:24 szólt politikáról, abból is 1:04 kinevezésekről.
  • Az RTL óvatos duhaj, a nagy lázadást a hírműsor 36. percére tartogatta.
  • A kereskedelmi tévék szerint az is hír, ha két autó ütközik, de nem történik semmi.
  • A három nagy híradó szerkesztői szerint Magyarországon kívül nincs élet.
  • Ha jót akar magának, sose nézzen híradót. Semmilyet!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.