Az ember, aki ledarált egymillió dollárt

KULTÚRA
2014 június 14., 17:14
comments 27

cayman_moneyball

Alberto Echegaray Guevara sikeres vállalkozó volt, a Control Micro nevű biotech cég társalapító vezérigazgatója. Aztán egy szép napon úgy döntött, művésznek áll.

Felvette a Cayman nevet, majd fogta magát és ledarált egymillió dollárt és 11 millió argentin pesót (ami a feketepiacon egymillió dollár).

A papírhulladékot két, muranói kristálygömbbe tömte és

Pénzlabda: Az Egymillió Dolláros Installáció

néven kiállította.

Akárki látta a gömböket, az első kérdés az volt, hogy kié a pénz, vagy hogy honnan szerezte.

Amúgy már forgalomból kivont bankjegyeket darált be. A kivont bankók beszerzése nem volt egyszerű, az Egyesült Államokban komoly engedélyezés kell ehhez. A pesóval még nehezebb dolga volt.

Nem csoda. Az argentín kormány szereti titokban tartani a pénzügyeit, mert úgy kicsit könnyebb hazudni a gazdaság állapotáról. A hivatalos inflációs adatok és árfolyamok például köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. És hogy titokban tarthassák a valós pénzforgalmi adatokat, el kell titkolják azt is, hogy valójában mennyi pénzt semmisítenek meg.

Cayman így végül hónapokig követte a nemzeti bankból kihajtó teherautókat a szeméttelepekig, mígnem elég pénzt tudott összeszedni az installációjához.

Hogy mi volt a célja?

Saját bevallása szerint a gömbök elkészülte előtt két évig kutatta a pénz szimbolikáját, illetve az emberiség fejlődése és a pénz viszonyát. Beutazta a fél világot, megfejtette, hogy a $ jelet a 15. században még a rabszolgák megjelölésére használták.

Azért választotta témául a pénzt, mert manapság az argentín művészek ritkán mernek politikai vagy gazdasági kérdésekben állást foglalni. A pénz és a művészet viszonya pedig egyenesen tabu - a rögzült dogma szerint a művészet tiszta és demokratikus formája az önkifejezésnek, nem üzlet.

Cayman szerint a pénzügyi rendszernek a kínálat és a kereslet tiszta reflexiójának kéne lennie. "Ehelyett szimplán függönk egy rendszertől, ami nem szimplán ösztönzi a kapzsiságot, de megakadályozza a csalók elszámoltatását".

A cél tehát az, hogy párbeszédet kezdjen a pénzről. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.