Vezető nélküli autók jöhetnek Hollandiában is

TECH
2014 június 16., 18:20

A holland kormány támogatja, hogy már a jövő évtől önjáró autók közlekedjenek kísérleti jelleggel a hollandiai utakon, sőt lehetséges, hogy öt év múlva már sofőr nélküli kamionok szállítják el az árut Európa egyik legnagyobb kikötőjéből, Rotterdamból más holland városokba.

Melanie Schultz van Haegen infrastruktúraügyi és környezetvédelmi miniszter hétfőn jelentette be egy, a parlamentnek írt levelében, hogy olyan jogszabály-változtatásokon gondolkodnak, amik lehetővé tennék, hogy 2015-ben automata vezérlésű személyautók menjenek ki az utakra nagyobb számban. Várhatóan ősszel közli majd, milyen feltételekkel vehetnek részt a sofőr nélküli autók a közúti közlekedésben. Az önjáró autókkal való kísérletezésre néhány útszakaszt jelölnek majd ki.

A miniszter szerint az automata gépkocsiknak számtalan előnye van, például kevesebb helyre van szükségük, ezért hatékonyabban hasznosítják az aszfaltot, elkerülik a közlekedési dugókat és csökkentik a baleseteket.

A Google egy hónapja jelentette be, hogy önmagukat vezető, kétszemélyes autókkal kísérletezik, és azt tervezi, hogy két éven belül már 900 példányt legyárt belőlük.

A holland kormány támogatja azt is, hogy technológiai és logisztikai cégek egy csoportja automata irányítású teherautókkal kísérletezzen és már öt éven belül egy megbízható rendszerrel álljon elő.

A rotterdami kikötőt, a DAF teherautógyárat, egy nagy teherfuvarozó vállalatot és az alkalmazott tudományos kutatások holland szervezetét (TNO) tömörítő konzorcium számítógépes szimulációkkal kezdené meg a kísérleteket, a sofőr nélküli első teherautókat pedig egy zárt pályán próbálnák ki, mielőtt utcai forgalomba engednék őket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.