Egy svéd városban kísérleti jelleggel bevezetik a hatórás munkanapokat

gazdaság
2014 június 20., 10:48

Július elsejétől Göteborgban izgalmas kísérlet indul majd el. Közalkalmazottak egy csoportja csak napi hat órát fog dolgozni, míg a többiek rendesen, az eddigi nyolc órát. Sok szempontból értékelni fogják a két csoport munkáját, és az eredményeket arra fogják majd felhasználni, hogy bevezessék-e a hatórás munkanapot.

Hasonló történt már korábban Kiruna városában is, még 2005-ben, de aztán a svéd város visszatért a nyolcórás megoldáshoz. Arról, hogy mi változott azóta, és miért lehet sikeres ez a kísérlet, egy helyi politikus, Mats Pilhem beszélt a Washington Postnak. Az ötlet mögé egész koalíció állt össze helyben a baloldali párt mellett a szociáldemokraták és a zöldek szerint is alapvetően alakíthatná át az emberek életét egy ilyen változás.

Érdemes elolvasni az egész interjút, itt csak a legfontosabb részeket emeltük ki.

A kísérlet fő célja, és ezt is fogják a leginkább figyelni, hogy a hatórás műszakban dolgozó stáb egészségesebb és boldogabb lesz-e a változástól, és hogy lesz-e hatása mindennek az idősekre. Ezenkívül a változtatás célja a munkahelyteremtés, ráadásul a változás segíthet elérni, hogy a nemek között egyenlőbb feladatmegosztás és fizetés alakuljon ki. Főleg mert az eddig részmunkaidős állásokat találó nők hirtelen teljes állásban találnák magukat.

photo_camera Göteborg (Christopher Hunt/Getty Images)

A képviselő szerint a korábbi svéd kísérletek is jó eredményeket mutattak, például megtakarítást jelentettek az önkormányzatnak, mert kevesebb volt a táppénz. Ugyanakkor nem fektettek elég időt és energiát a reform végrehajtásához, ez most másképp lesz, ígéri Pilhem, aki szerint egy éven át fog futni a mostani kísérleti szakasz.

Azzal nem ért egyet, hogy a több szabadság kiadása hasonlóan jó hatásokat érthetne el. Ugyanis a mindennapi élet minőségét szeretnék javítani, és azon csak rövid távon segít az, ha valaki egy héttel tovább utazhat el.

Reményeik szerint ha beválik a kísérlet, akkor országszerte elterjedhet majd a változtatás. Amióta megjelentek az ötlettel a médiában, sorra keresték fel őket svéd önkormányzatok, hogy megnéznék, mi lesz ebből. Hasonló változtatást a magánszektorban amúgy már meghúzott a Toyota, 2002 óta hatórás munkanapokkal dolgoztatnak az országban. És javult a hatékonyságuk.

Azt gondolom, hogy lehetséges, hogy valakinek jó munkamorálja legyen, és azért dolgozzon, hogy a társadalmat szolgálja, és mégis mellette értékeljen a munka mellett más dolgokat is az életben. Ahhoz, hogy fenntartsuk az erős gazdaságot, szükségünk van olyan emberekre, akiknek megmarad az ereje arra, hogy nyugdíjas éveikben is tudjanak dolgozni.

- mondta még el Pilhem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.