Öt dolog, amire emlékezni fogunk a vébé 9. napja után

futball
2014 június 21., 09:11
comments 10
  • A csapat, amire még keressük a szavakat.
  • A támadás, amit mindkét oldal miatt emlegetni fogunk.
  • A csatár. A CSATÁR.
  • A veszélyes franciák.
  • És a dráma, ami a C csoport végére összejött.
  • Ez történt pénteken.

1. Costa Rica: Hát ez...hát ez???

Costa Ricát nagyjából mindenki egységesen esélytelennek tartotta arra, hogy továbjussanak a csoportból, ahol rajtuk kívül három volt világbajnok játszik, és nem kell röhögni Anglia miatt, igen, ők is azok. Még akik megpróbáltak valami mellettük szóló érvet találni, azok is leginkább csak annyira jutottak, hogy világklasszis kapusuk, Navas esetleges emberfeletti bravúrjainak, és az isteni szerencsének egyfajta különleges kombinációja esetleg elég lehet valamire, de sokkal valószínűbb, hogy kihullanak a csoportból.

photo_camera Michael Steele/ Getty Images

Ehhez képest Uruguay után Olaszországot is magabiztosan legyőzve mennek tovább már a második forduló után, és a hangsúly is legalább annyira a magabiztoson van, mint a mennek tovább-on. Egyáltalán nem arról van szó ugyanis, hogy antifocival meg egy jó kapussal tuszkolnák magukat előre - nagyszerűen játszanak, Pirlót levették a pályáról, az olasz támadásokat felőrölték, Campbell mellé pedig egyértelműen Duarte is felzárkózott a vébé nagy játékosai közé. De ha nekem nem hiszik el, nézzék meg, ahogy a meccs után Ruud van Nistelrooy és Santiago Solari hüledeznek az ESPN stúdiójában.

2. A legnagyobb védelmi hiba

A franciák harmadik gólja, aminek mindkét oldalát tanítani kellene. Egyrészt persze azt, hogy néz ki egy elleállhatatlan, három passzos kontra az ellenfél szögletétől a gólig. Másrészt svájci szempontból azt, hogyan kell teljesen védtelenül hagyni saját bázisunkat.

3. Benzema nagyot megy

photo_camera ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Eddig nem a Real Madrid játékosairól szól ez a vébé. A spanyolokkal tudjuk, mi van, Pepét kiállították, Ronaldo csak kereste a kaput a németek ellen, Marcelo öngóllal kezdett a nyitómeccsen. Benzema a fáklyaként lobogó mint ellenpélda: eddig hat gólban volt benne, három esetben szerzőként, kétszer előkészítőként, egyszer pedig egy öngól inspirálójaként. A lefújás pillanatában szerzett még egyet, igaz, az már nem számított. Arra a kihagyott tizenegyesre igazán senki sem fog emlékezni.

4. Franciaország kezd nagyon veszélyesen kinézni

Nem mintha a legerősebb csapatokkal játszottak volna eddig, de a nyolc gól, a lehengerlő támadások és Benzema formája is azt mutatja, erre a vébére most nem mellékszereplőnek jöttek. Persze megint el kell mondani, hogy általában nem a torna elején nagyot gurító csapatokról szól a végjáték, de ha így folytatják, a vébé pozitív emlékei között maradnak majd meg, bármi is történik később.

5. Mekkora meccs lesz az Olaszország - Uruguay!

A két csapat a továbbjutásért játszik egymással az utolsó fordulóban. Az olaszoknak elég egy döntetlen is, de a szombati formájuk alapján az sem lesz könnyű a virgonc Suárezzel szemben. Perverzek persze nézhetik majd inkább azt, ahogy Costa Rica hobbiból elintézi Angliát is.

A pénteki meccsek összefoglalója:

Costa Rica - Olaszország 1-0
Franciaország - Svájc 5-2
Ecuador - Honduras 2-1

A sorozat korábi részei.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.