Egymilliárd dolláros új parlamentet építhet Iraknak Zaha Hadid

KULTÚRA
2014 június 27., 11:01
comments 12

Irakban éppen a világ egyik legkegyetlenebb terrorszervezete okoz komoly problémákat és sodorja az országot egy újabb polgárháború irányába, de ennek ellenére a kormány kitart amellett, hogy felépítsék Irak új parlamentjét. A hatalmas bagdadi épületet a jelek szerint a Londonban élő, de Irakba született világhírű építésznő, Zaha Hadid tervezheti.

Az iraki parlament főtitkára, Ayad Namik Majid szerint a felkelések semmiféle zavart nem okoztak az építkezés tervezésében. A kijelölt terület egy elhagyatott reptér mellett van, itt még mindig láthatóak annak a gigantikus mecsetnek az elemei, amit 2003-ban kezdtek el felhúzni, az amerikai megszállás idején.

photo_camera A meg nem épült mecset oszlopai. Állítólag ide szánják az épületkomplexumot. Fotó: skyscrapercity.com

A parlament tervére építészeti pályázatot írtak ki, ezen egy londoni építésziroda, az Assemblage nyert, de az iraki törvényhozás nem volt oda a győztesért, és már tavaly év végén jelezték, hogy a tervezés joga végül Hadidhoz kerülhet. Ez múlt hónapban lett hivatalos, amikor alá is írták a szerződést az iraki követségen Londonban. Hadid terve az eredeti pályázaton amúgy csak harmadik lett, akkor többek között brit építészeti kamara tagjai is zsűriztek.

Hadid a világ egyik legismertebb építésze, rengeteg fontos díjat nyert már el. Állítólag a rendkívül drágán dolgozó építésznő az iraki káoszra való tekintettel csökkentette a tervezési díjakat, és 78 millió dollár helyett végül csak 51 milliót kér a tervekért. Jelenleg amúgy nem ez az egyetlen projektje szülőhazájában, ő tervezi a központi bank bagdadi épületét is. Az utóbbi időben több támadás is érte, miután egyre több jelentés szivárgott ki arról, hogy több száz munkás halt meg az általa tervezett futballstadion építésén Katarban, mire ő annyit mondott, hogy semmi köze a munkásokhoz, és az ő feladata csak annyi, hogy építészként tekintsen a projektre.

photo_camera Ez volt a nyertes pályamű. De nem ez épül meg, ami helyette lesz, az egyelőre titok.

Ami bonyolítja az iraki parlament pályázatának ügyét, hogy egyelőre Hadid tervét nem is hozták nyilvánosságra. Erre panaszkodott a pályázaton korábban nyertes iroda vezetője is, amikor arról beszélt, hogy hivatalosan meg sem mondták nekik, hogy nem ők kapják a megbízást. Csak a jelek szerint nem ők kapják.

Az irakiaknak jelenleg tehát fogalmuk sincs arról, hogyan fog kinézni a parlamentjük, annyit tudni csak, hogy rettentően drága lesz. A tervek szerint egymilliárd dollárból épülne fel a gigantikus épületkomplexum. (via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.