Az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás újraindításával fenyegetőzik

gazdaság
2014 július 01., 13:27
comments 384

Az Európai Bizottság június 24. és 27. között járt egy missziójuk Magyarországon, most kiadtak egy közleményt arról, hogy mit láttak a magyar gazdaságban.

Üdvözölték a kedvezően változó makrogazdasági trendeket, de szerintük a magyar gazdasági növekedést és a gazdasági mutatókat jelenleg inkább csak rövid távon ható intézkedések befolyásolják kedvezően. Ilyen a magyarországi autógyárak kapacitás-bővítése, a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, a rezsicsökkentés, a közmunkaprogram és az EU-s pénzek egyre intenzívebb használata, tehát ha ezek kifulladnak, a növekedésnek is vége.

A Bizottság szerint fontos lenne erősíteni a középtávú gazdasági növekedést is.

Ennél nagyobb baj, hogy bár a Bizottság látja, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt van, és jó esély van rá, hogy ott is marad, azzal is tisztában van, hogy az államadósság egyáltalán nem csökken. Márpedig mindkét elvárásnak teljesülnie kell ahhoz, hogy ne induljon újra túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen. Tehát

költségvetési kiigazításra van szükség.

Ha ez nem történik meg

2015-ben újraindul a túlzottdeficit-eljárás.

Magyarország 2004-es belépése óta még soha nem teljesítette az EU stabilitási és növekedési paktumának előírásait, 2013-ban azonban sikerült meggyőzni a Bizottságot arról, hogy csökkenni fog az államadósság és a költségvetési hiány is a GDP 3 százaléka alatt marad. Ezért az EU megszüntette az ország elleni túlzottdeficit-eljárást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.