Hivatalosan is eljárás indult Nicolas Sarkozy ellen

bűnügy
2014 július 02., 05:35
comments 10
photo_camera Nicolas Sarkozy a hivatalos eljárás megindítása és 15 órányi őrizet után elhagyja a rendőrséget.
AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

15 órányi őrizet után a francia hatóságok hivatalos eljárást indítottak a volt köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy ellen.

Az első jelentések még vádemelésről szóltak, de a francia jog sajátosságai szerint a hivatalos eljárás még nem ezt jelenti. A hivatalos eljárásban egy bíró dönt arról, hogy a meglévő bizonyítékok elégségesek-e a vádemeléshez.

Sarkozy mellett ügyvédje, Thierry Herzog ellen is ilyen hivatalos eljárás indult.

A gyanú szerint Sarkozy hivatali hatalmával visszaélve igyekezett értesüléseket szerezni a 2007-es választási kampánya gyanús finanszírozása miatt indított nyomozás állásáról. Magyarán:

mesés monacói állást ígért egy nyomozóbírónak, ha folyamatosan tájékoztatja őt a nyomozás eredményeiről.

Sarkozy a lehető legamatőrebb módon bukott le: a kampányfinanszírozási ügyben nyomozó rendőrök akkor már lehallgatták a telefonját, amikor ezt megbeszélték.

Sarkozy kampánytámogatásai ügyében azért nyomoznak, mert a gyanú szerint a volt líbiai diktátor, Moamer Kadhafi illegálisan támogathatta elnökké választását. Erről Kadhafi bukása után kerültek elő dokumentumok Líbiában. (Reuters, BBC via The Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.