A Telekom mindent jól csinált, csak méltányosságból kapcsolta le a fürdőszoba mellé telepített bázisállomást

TECH
2014 július 04., 07:47
comments 8

Nyilván emlékeznek még a bázisállomásra és a hozzá tartozó két antennára, amiket a Magyar Telekom közvetlenül Bikádi Zsolt biokémikus zuhanyzója szomszédságába, illetve Váli Dezső Prima Primissima-díjas festőművész feje fölé telepített.  A Margit körúti ház 6. emeleti lakóinak nyűgjéről szerdán számoltunk be, mostanra megjött a cég hivatalos válasza is, amit változtatás nélkül közlünk. 

A Magyar Telekom mindenkor, így a 444.hu cikkében szereplő esetben is betartotta és betartja a rá vonatkozó hatályos szabályozásokat, és azoknak minden esetben megfelel.

Magyarországon – és az EU összes tagállamában – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határértékeknek megfelelő teljesítményszintek meghatározásával és betartásával lehet bázisállomást építeni. A WHO egészségügyi határértékeit Magyarország az EU csatlakozással vette át, és a 63/2004. (VII. 26.) ESzCsM rendeletben tette közzé.

A Magyar Telekomnál a mobilhálózatok tervezése minden esetben az említett szabályozások figyelembe vételével történik. Szakhatósági vagy érintett lakossági kérésre a Magyar Telekom az ESzCsM rendelet szerinti megfelelőségről a Magyar Mérnöki Kamara jogosultsággal rendelkező tagjai által készített tervezői nyilatkozatot ad ki.

Ha ezen túlmenően az ingatlan bérbeadója – mint ez esetben is – azt igényli, a Magyar Telekom független, akkreditált céggel is ellenőrző mérést végeztet, amelyről hivatalos mérési jegyzőkönyvet kap. Az ESzCsM rendeletben található határértékek lehetővé teszik, hogy a tervben rögzített illetve mért értékek alapján egzaktul meghatározható az adott bázisállomás rendeletnek való megfelelősége.

Megjegyezzük, az olvasójuk által a sajtónak eljuttatott és a 444.hu által közzétett munkalap nem tekinthető hiteles mérési eredménynek, ugyanakkor az azon olvasható értékek is biztonságosan a Magyarországon és az EU-ban érvényes lakossági határértékek alatt vannak.
Jelen esetben a végleges mérési jegyzőkönyv a Magyar Telekom részére még nem került átadásra.

Amint olvasójukat arról tájékoztattuk, a bázisállomást – méltányosságból, ügyfelei és minden érintett bizalmát és elégedettségét szem előtt tartva – a Telekom haladéktalanul lekapcsolta és megkezdte a panasz kivizsgálását. Ennek eredménye és a végleges mérési jegyzőkönyv alapján megnyugtatóan, ügyfeleink és minden érintett megelégedésére kívánjuk lezárni a panaszt.

A cikkben említett bázisállomáshoz tartozó antennák tetőn kívüli elhelyezését a Fővárosi Önkormányzat Főépítészi Irodája a Margit krt. fővárosi védettsége miatt nem engedélyezte, így az antennák a tetőszerkezet alá kerültek elhelyezésre. Ezt a társasház közgyűlése is megszavazta, és a társasház ez alapján kötött szerződést a Telekommal.

Az antennák távolsága a panaszban említett helyektől minden esetben bőségesen elegendő az előírt határértékek betarthatóságához, továbbá fő irányuk a tetőtől kifelé mutat, így a lakás célú helyiségek felé irányuló teljesítményük elenyésző.

A tetőtér a lakosság számára vagyonvédelmi és üzembiztonsági okokból elzárásra került, és kizárólag üzemeltetés és karbantartás céljából megközelíthető.
A tetőtérben elhelyezett, a bázisállomáshoz tartozó további berendezések (amelyek a 444.hu cikkében közölt fotón szerepelnek) nem antennák, így kibocsátott elektromágneses teljesítményük nincs.

A Magyar Telekom jellemzően nem a lakások 10 méteres távolságán illetve tetőtéren belül létesít bázisállomásokat. Amennyiben ilyenre a mobilkommunikációs szolgáltatások kiváló minőségének biztosítása és fenntartása végett mégis szükség van (mint ez esetben), a Telekom akkor is mindig betartja a lakosságra vonatkozó és a szolgáltatóra kötelező határértékeket.

A távolsági korlátozásra vonatkozó hazai jogszabályi előírás egyébként nem létezik. Megjegyezzük: önmagában a távolságnak nincs is relevanciája, mivel az antennák összteljesítménye a távolság mellett a felhasznált technológiák frekvenciájától, valamint az adott helyen és állomáson alkalmazott kimenő teljesítményétől is függ. Ez minden esetben egyedi.

Ide tartozik, hogy az ESzCsM rendelet sem önmagukban a mobil technológiák, hanem a 300 GHz alatti frekvenciatartományban működő valamennyi berendezés teljesítményének összegzését írja elő, beleértve pl. a háztartási elektromos fogyasztókét is. A rendeletben megadott módon kerülnek összesítésre a teljesítmények az EU összes tagállamában, mégpedig az említett WHO ajánlás szerint.

A mobilhálózatokhoz kapcsolódó technológiák egészségügyi biztonsági vonatkozásairól további részletes tájékoztatás található a Telekom vállalati honlapján is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.