Felfüggesztenék a budapesti hitközség igazgatóját eltitkolt múltja miatt

vallás
2014 július 10., 09:34
comments 24

Sajnos nem voltunk minden információ birtokában az új ügyvezető igazgató múltjáról. Ezzel indokolta a Népszabadságnak Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetője, hogy miért kezdeményezte a hitközség elöljáróságának összehívását.

A múlt héten választották meg Schwezoff Dávidot a BZSH ügyvezető igazgatójává a tisztázatlan körülmények között lemondott Zoltai Gusztáv helyére. A Tudószsidó írta meg Schwezoff megválasztása után, hogy korábban a budapesti meleg közösségben futott be szép karriert, de volt kántor is az alsógödi katolikus plébánián, illetve kiderült róla most még valami, hogy járt az evangélikus hittudományi egyetem lelkészképzőjére is.

Schwezoff Dávid nem nyilatkozott a Népszabadságnak. Az Atv.hu-nak azt mondta: a saját honlapján olvasható bemutatkozás egyik bekezdése így szól: „20 évesen olyan környezethez és légkörhöz kezdtem igazodni, amely 8 éven át meghatározta mindennapjaimat. Habár szellemiségében és lelkileg nem azonosultam teljesen a számomra nem ideális életszemlélettel, mégis több éven át kerestem a boldogulás lehetőségét egy olyan világban, amely nem azonos az én értékrendemmel. Nyolc év elteltével tudtam szembenézni ezzel a lelki feszültséggel és – noha véleményem szerint az életben minden helyzet tanítja az embert – korábbi életvezetési döntéseim hibáinak súlyával.”

A Népszabadság szerint a küldöttek számára készült, a helyszínen szétosztott bemutatkozásában nincs nyoma annak, hogy valamikor is transzvesztita előadóként vagy katolikus kántorként ténykedett volna. Így ajánlotta magát: „pénzügyi területen és szervezetfejlesztésben szerzett évtizedes vezetői tapasztalataimat kívánom a zsidó közösség javára kamatoztatni”.

Schwezoff felfüggesztését a Magyarországi Zsidó Hitközszégek elnöke, Heisler András is kezdeményezte. Szerinte "olyan dolgok kerültek napvilágra a Budapesti Zsidó Hitközség új ügyvezető igazgatójával kapcsolatban, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára, súlyosan veszélyeztetik annak működését".

Nemcsak a budapesti, hanem a Mazsihisz ügyvezetői posztja is megüresedett Zoltai távozásával. A hírek szerint Schwezoff ide is pályázott volna. De a bitrány miatt a tisztség elnyerésére most nagyobb esélye van Kunos Péternek, akit szoros versenyben a fővárosban legyőzött Schwezoff. Igen, az a Kunos Péter, a börtönviselt volt Agrobank-vezető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.