Vajda Attilát második helye után kizárták kenu 5000 méteren a brandenburgi Európa-bajnokságon

sport
2014 július 13., 17:12
comments 3

A kajakos Medveczky Erika győzött, a kenus Vajda Attilát pedig második helye után kizárták 5000 méteren a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A verseny jelenleg vihar miatt áll. A programból már csak az utolsó szám, a férfi kajak egyesek leghosszabb távú döntője van hátra, amelynek Pauman Dániel is részvevője.

Elsőként Medveczky szállt vízre, és remekül versenyezve végzett az élen. Előbb a hat-, majd a háromfős élboly tagjaként haladt - ez utóbbiban még a fehérorosz Marina Litvincsuk és a korábban magyar, jelenleg már bolgár Faldum Bereniké volt ott -, és egészen a hajráig tartotta pozícióját. A célegyenesbe ő fordult elsőként, és mivel riválisainak már nem volt ereje újítani, a célba is ő ért be először.

"Nagyon tartottam ettől a versenytől, mert ezen a távon idén próbálkoztam először" - mondta a parton az MTI-nek a 26 éves versenyző, aki Sarudi Alízzal párban ezüstérmes lett 1000 méteren.

"Csipes Tamarától kaptam tanácsokat, hogy kire figyeljek, ki hogyan versenyez, ez nagyon hasznos volt. Bár nagyon fárasztó futam volt, a végére még tartalékoltam egy kis erőt, hátha szükség lesz rá, de szerencsére a többiek nem jöttek, így győzni tudtam" - tette hozzá.

A kenusoknál az eleredő esőben Vajda Attila már 2000 méter után ellépett a mezőnytől az ezer méteren éppen előtte első német Sebastian Brendel társaságában, és egészen az utolsó méterekig ő vezetett. A célegyenesben azonban egy lekörözött versenyző mellett kellett elhaladniuk, ez megzavarta Vajdát, Brendel pedig elhúzott mellette, és ezúttal is övé lett az arany.

"Szerencsétlenül jött ki ez a helyzet, én kiestem a ritmusból, kormányoznom kellett, Brendelnek pedig éppen jó volt az a víz, amin haladt, így simán el tudott húzni. Nem sokon múlott, hogy meg tudjam tartani az előnyömet. Két ezüstérmet szereztem, máskor örülnék neki, de most bosszant" - értékelte a versenyt a 31 esztendős olimpiai és világbajnok Vajda Attila, akit azonban később kizártak, mert a versenybíróság megítélése szerint kihagyott egy bóját. A magyar vezetők óvást nyújtottak be a döntés ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.