Gábriel mellkasán már tükörtojás készül

POLITIKA
2014 július 20., 14:19
comments 563

Vasárnap délelőtt, ahogy híre ment, hogy éjjel titokban felállították a náci megszállás Szabadság téri emlékművét, több száz tüntető gyűlt össze a szoborcsoport körül. Néhányan tojással dobálták meg az emlékművet, ez a melegben nyomot is hagyott a Gábriel arkangyalt ábrázoló alak mellkasán.

Van egy változás is az eredeti tervekhez képest: a gonosz nácikat jelképező sas lábán megjelent egy gyűrű az 1944 felirattal, hogy a hülye se téveszthesse el, mit akarnak a szájába rágni. Más kérdés, hogy madártani szempontból teljesen indokolatlan egy évszámmal ellátott gyűrű, de az ilyen apróságok senkit nem érdekelnek. Ki gyűrűzte meg a náci Németországot? Miért pont ezt írta a gyűrűre? Ha csak az egyértelműség a lényeg, egyszerűbb lett volna, hogy ha a sas egy táblával a karmai között jön, amire az van írva, hogy Margarethe hadművelet.

photo_camera A képért köszönet a Cinknek, a magyarázó feliratért nekem.

A Cink szerint az arra járó turisták többsége nem igazán érti a helyzetet, a gyerekek pedig szokás szerint csak az emlékmű előtt működő súlyérzékelős szökőkúttal foglalkoznak.

Már vasránap reggel a helyszínre ment több baloldali ellenzéki politikus is. Niedermüller Péter, a DK alelnöke, Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke és Tóbiás József, az MSZP szombaton megválasztott elnöke is tartott sajtótájékoztatót a helyszínen. Schiffer András, az LMP társelnöke már hetekkel ezelőtt elmondta Kálmán Olgának az ATV-ben, hogy az emlékmű ügyét műhisztinek tartja. Ennek megfelelve, ma még nem adtak ki közleményt a megszállási emlékmű ügyében.

Az Együtt-PM igen, ők már reggel 10-kor tiltakoztak, és azt mondták, hogy az emlékmű célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének eltagadása, és hogy az önkormányzati választások után a balközép budapesti városvezetés eltávolítja majd az emlékművet a térről.

A DK közleménye ennél indulatosabb volt, Gyurcsányék holokauszthamisítónak, hitványnak és gyalázatosnak nevezték a szobrot. Szerintük

arra, amit Orbán tett, soha nem lesz felmentés.

Ezért is kérik a támogatóikat, hogy csatlakozzanak a Szabadság téri elégedetlenkedőkhöz.

photo_camera Tóbiás József az MSZP színeiben (MTI)

A liberálisok későn keltek, a maguk közleményét csak délután juttatták el az MTI-hez. Ők azt írják, hogy

A Szabadság téren a magyar kormány arroganciájának emlékműve áll.

A tüntetésből lehetett volna nagyobb baj is, vasárnap 10-re, ugyanis a Jobbik is meghirdetett egy rendezvényt az emlékmű közelében található Hazatérés templomába, de mire a demokraták odaértek, a szélsőjobboldaliak többsége már hazament. Az Index szerint ugyan volt egy kis lökdösődés, de a férfit, aki provokálta a tüntetőt, hamar elvezették a rendőrök.

Maradt a tojás és a visszafogott kordonrángatás és az élőlánc-alkotás az MSZP-s Lendvai Ildikóval és a DK-s Bauer Tamással.

photo_camera Élőlánc Lendvaival (MTI). Valaki szólhatott volna nekik, hogy az élőlánccal védeni szokták a körülállt dolgot, tehát a formáció nem ilyen tüntetéseknél használatos.

Mivel az emlékmű alapja köré eddig kirakott emlékezőköveket éjjel összerugdosták a szobrot elhelyező munkások, a tüntetők újabb táblákat és molinókat függesztettek ki a szobrot körülkvevő kordonra.

Az egyiken az áll, hogy

„Történelemhamisítás, szellemi kútmérgezés”

Egy másikon:

„Orbán, hagyd békén a Szabadság teret”

Egy harmadikon:

„Merjünk szembenézni a múltunkkal”

Az MTI szerint a téren nagy a rendőri készültség, a Készenléti Rendőrség tagjai mellett rohamrendőrök is vannak a térre nyíló utcákban.

A rendőrség már akkor lezárta tér nagy részét, amikor hajnali egykor lefóliázott platójú teherautók meghozták a szobor darabjait, amiket aztán hajnalban daruval emeltek a helyükre.

Hogy mikor avatják a szobrot, még nem tudni. A legérdekesebb kérdés viszont az, hogy ki kapja a kormányzatban azt a remek feladatot, hogy avatóbeszédet mondjon a lecsapó sas és a röpködő tojások árnyékában.

Pénteken elterjedt, hogy hétfőn délelőtt 10-kor lesz az átadás. Az Index megpróbált utánajárni a dolognak, de az V. kerületi önkormányzatnál elhajtották az újságírókat, a kormányszóvivői irodától pedig nem kaptak választ. Vasárnap mi is próbáltuk elérni a kormányszóvivői irodát, de nekünk sem sikerült.

photo_camera Horváth Csaba és Karácsony Gergely (Kép a Cinktől)

Azért kell a kormányszóvivői irodát hívni, mert az emlékmű kikerült az V. kerület ellenőrzése alól, és közvetlenül a Miniszterelnökség felügyeli. De további furcsaságok is van az építkezéssel kapcsolatban, az MSZP-s Steiner Pál szombati közleményében azt írta, hogy a bíróság azért nem engedte, hogy aláírásokat kezdjen gyűjteni az emlékműről szóló népszavazás kiírásához, mert az építkezést a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.