Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket Gázában

külföld
2014 július 21., 03:32

Eddig a vasárnap volt a 14 napja tartó Védőél-hadművelet legpusztítóbb napja, 13 izraeli katona (közülük ketten amerikai állampolgárok is voltak) és több mint 100 palesztin halt meg. A Hamász azt állítja, hogy el is raboltak egy izraeli katonát, de az Izraeli Védelmi Haderő ezt tagadja.

Vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozott az izraeli haderő gázai inváziójával, a nem állandó tag Jordánia kezdeményezésére zárt ülésen vitatták meg a fejleményeket. Jordánia egy határozat-tervezetet is kidolgozott, de azt még nem fogadták el, a BBC forrásai szerint azért sem, mert igen erős fordulatokat alkalmaz.

Egy közleményt viszont megfogalmaztak a tanácstagok, ebben

azonnali tűzszünetre hívják fel a harcoló feleket Gázában.

Miután Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kegyetlen akciónak nevezte az izraeli bombázást, az ülésen többen is elítélően szólaltak fel. A BT végül arra is felszólította a feleket, hogy

tartsák be a nemzetközi humanitárius jogot, különös tekintettel azokat, amelyek a polgári lakosság védelmére vonatkoznak.

Persze nem csak palesztin oldalon sok a halott, az izraeli hadsereg csak vasárnap több embert vesztett, mint 2008-ban három hét alatt. 2008-ban jártak utoljára izraeli katonák a Gázai övezetben.

Benjámin Netanjáhu, izraeli miniszterelnök egyelőre folytatni akarja az előrenyomulást. Azt mondta, a katonáknak nincs más választásuk, mint belépni a sűrűn lakott területekre, mivel a hírszerzés szerint ilyen zónákban vannak az Izrael ellen indított rakétatámadások indítópontjai. Ilyenkor a Védelmi Haderő tájékoztatása szerint a katonák először megkérik a civil lakosságot, hogy távozzanak az övezetből, aztán kezdik a kutatást. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.