Ezer nemzeti gárdistát vezényelnek a mexikói határra

külföld
2014 július 22., 03:25
comments 8

Rick Perry, texas kormányzója hétfőn jelentette be, hogy ezer nemzeti gárdistát hívnak a mexikói határhoz. Döntését úgy indokolta, hogy sosem látott módon növekszik az illegális migráció, és rengeteg bűnöző kihasználja az újonnan érkezőket. A republikánus kormányzó 2016-ban akár elnökjelöltként is indulhat. Korábban kérte Washingtont, hogy erősítse meg a Nemzeti Gárda jelenlétét a határon, de az elnök nem hozta meg ezt a döntést. Így a havi 12 millió dolláros költség Texas nyakára szakadt.

photo_camera AFP PHOTO/Frederic J. BROWN

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hétfőn kijelentette, hogy Perry kormányzó egyoldalú döntésénél hatékonyabb lenne, ha a kongresszus kétpárti támogatással megszavazná azt a törvényt, amely jelentős határbiztonsági beruházásokat tenne lehetővé és 20 ezer fővel erősítené meg az államhatár védelmét. Perry a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy miközben Washingtonban csak beszélnek, Texas cselekszik.

A térségben jelenleg a határőrizet háromezer ügynöke teljesít szolgálatot, akiket jelentősen leterhelt, hogy október óta több mint 57 ezer felnőtt kísérő nélküli gyerek és kamasz lépte át illegálisan az amerikai határt - több mint kétszer annyian egy évvel korábban. A fiatalkorúak elsősorban Hondurasból, Guatemalából és Salvadorból érkeztek. (MTI/ABCNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.