A lengyelek gyomra nehezen veszi be, hogy Orbán az orosz gázért lefekszik Putyinnak

POLITIKA
2014 július 28., 13:44
comments 71

Nem csak a liberális demokrácia végéről, és a külföldi zsoldban álló civil szervezetekről értekezett Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén Tusnádfürdőn, hanem a magyar-ukrán-orosz kapcsolatokról is.

(01:14-től)

Watch live streaming video from szekelyhon at livestream.com

Kérdésekre válaszolva mondta el, hogy bár

szolidárisak vagyunk az ukránokkal, és sajnáljuk, ami náluk történik, de nekünk mégis csak a saját érdekeinket kell nézni.

A magyar érdek meg a partneri viszony Oroszországgal, főleg gazdasági vonalon, az energiabiztonság jegyében. Kell az Ukrajnát elkerülő Déli-Áramlat nevű gázvezeték. Mondjuk azon is orosz gáz jön majd, de ezt most hagyjuk.

Szóval ezek miatt mi még akkor is kitartunk az oroszok mellett, ha polgárháborút robbantanak ki Ukrajnában, aminek közvetlen következményeként lelőtték a maláj utasszállítót.

Lengyelországban az év eleje óta sokat vesztett a népszerűségéből a magyar miniszterelnök az oroszbarát politikája miatt. Orbánért korábban oda volt a lengyel közönség, de február elején egyik legnagyobb rajongója, a magyar miniszterelnökről könyvet író Igor Janke elfordult tőle, mert szerinte a paksi bővítés

rossz Lengyelországnak és rossz egész Közép-Európának is, mivel növeli az orosz befolyást.

Ezek után könnyű elképzelni, hogy a legutóbbi kiállást sem vették nagyon jó néven.

A Wyborcza közepes méretű cikkben foglalkozik Orbán beszédével. Bemutatják, hogy mit vállalunk (mondunk) az orosz gázért, és azt is, hogy más kelet-európai vezetőknek, például a román Traian Basescunak fontosabb a szolidaritás, mint a gazdasági érdek. Mondjuk Romániát pont elkerüli a Déli-Áramlat, szóval neki könnyebb beszélnie ezügyben.

A Wyborcza cikkét a Twitteren kiposztolta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is.


Ez azért érdekes, mert az év eleje óta romló lengyel-magyar viszonyban most fordul elő először, hogy egy lengyel kormánytag ennyire nyíltan kritizálja Orbán Viktor oroszbarát külpolitikáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.