Magyar találmány lenne, hogy a gyerektelenek kevesebb nyugdíjat kapjanak

politika
2014 július 30., 13:05
comments 321

Elég meredek dolgok derültek ki a Népesedési Kerekasztal nyugdíjjal kapcsolatos elképzeléseiről az elmúlt hetekben. Elvileg ősszel tárgyalná a kormány a nyugdíjtörvény módosítását, amibe a Kerekasztal olyanokat javasol, hogy

  • akinek nincs gyerek, az később mehessen nyugdíjba,
  • akinek nincs gyereke, az kevesebb nyugdíjat kapjon,
  • akinek a gyereke nem járja ki a középiskolát, vagy nem szerez szakmát, az kevesebb nyugdíjat kapjon,
  • és persze ezek ellentéte: akinek sok gyereke van, annak magasabb legyen a nyugdíja.

Ezen felül a Kerekasztal honlapján is találni érdekes dolgokat. Például ezt:

"a gyermeket nem vállalók vagy kevés gyermeket vállalók, illetve a gyermekeiket elhanyagolók fogyasztásuk jelentős részét azokkal finanszíroztatják, akik kellő számú gyereket vállalnak és törődnek a felnevelésükkel."

Ezek után írtunk nekik, meg az emberminisztériumnak levelet.

Rögtön az elején kiderült, hogy a világon sehol máshol nem működik a javasolt, a gyerekek számát és a nyugdíj összegét összehozó rendszer.

"Nem másoltunk. A gyes is magyar találmány, a nyugdíjrendszerben is lehetséges olyasmit javasolni, amit mások még nem tesznek."

Ezt a Népesedési Kerekasztal Facebook oldalának küldött kérdésünkre válaszolták. Sajnos levelüket nem írta alá senki, így valószínűleg a testület álláspontját fejezik ki.

Az új rendszer megengedő lenne abból a szempontból, hogy nem vennének el azoknak a nyugdíjából, akiknek például azelőtt meghal a gyermeke, hogy megszerezné a középfokú végzettséget, vagy fogyatékossága miatt eleve nem tud végzettséget szerezni. Rákérdeztünk arra is, hogy mi lesz sorsa a terméketlen pároknak, akiknek egészségügyi okokból nem lehet gyerekük, de erre nem érkezett válasz.

A Kerekasztalnál azt ugyan nem mondták meg, hogy páronként vagy összesen hány gyerekre lenne szükség ahhoz, hogy ne omoljon össze a magyar nyugdíjrendszer, de azt elmondták, hogy

"a megszülető gyerekeknek olyan színvonalú felnevelése lenne szükséges, hogy a mostani aktívaknál lényegesen nagyobb egy főre jutó jövedelmet legyenek képesek előállítani, hiszen lényegesen nagyobb eltartási terheik is lesznek."

Arra is megkértük őket, hogy segítsenek értelmezni a poszt elején idézett mondatot, ami arról szól, hogy a gyerekesek finanszírozzák a gyerektelenek fogyasztását. Ezzel kapcsolatban válaszuk után sem tisztult drámaian a helyzet.

"A gyerekeikkel jól törődők gyerekei átlagosan lényegesen nagyobb mértékben járulnak hozzá a társadalom, (...) fenntartásához is, mint az elhanyagoltan, jelentős arányban képzetlenül felnövekvő gyerekek átlaga. Azoknak a fogyasztását, akik a fogyasztásukhoz az ahhoz szükséges jövedelemnél kisebb mértékben járulnak hozzá, legalább részben mások munkája és költségvetési befizetései teszik lehetővé. Azokéi, akik a saját családjuk fogyasztásánál nagyobb jövedelem megtermelésére váltak képesekké és ebből több közteher befizetésére hajlandók."

Ezt talán úgy lehet lefordítani, hogy ha a gyerekem jó tanuló, és emiatt jó állást kap, ahol sokat keres, és sokat adózik, akkor én a nyugdíjamból megérdemelten veszek majd csirkefarhátat, akinek meg nem tanult jól a gyerek, vagy mondjuk egyáltalán nincsen, annak a csirkefarhátát is én (az én gyerekem finanszírozza). Ezt a házi feladatok ellenőrzésekor majd nyomatékosan fogom figyelembe venni, nem akarom, hogy 30-40 év múlva kinézzenek a hentestől.

A Kerekasztal szerint az állam ráadásul ma diszkriminálja azokat, akik gyereket vállalnak:

"Ma is van valamennyi méltányosság a gyermekek jogán, (...) ez azonban csak a töredékét kompenzálja annak a többlet tehernek, amit a gyereknevelés jelent (nem is beszélve a gyermeknevelés miatti veszteségről a munkapiacon). Ha valaki ugyanennyit, sőt valójában kevesebbet teljesít a munkapiacon, összehasonlíthatatlanul magasabb jövedelem és nyugdíj fejében teszi, mint ha a saját gyerekeire dolgozik. Az állítólag semleges állam mégis kiugróan nagy mértékben diszkriminálja az utóbbit."

Azt valószínűleg ők is érzik, hogy ötleteik egyik-másik eleme talán túl merész, ezért írják, hogy

"megfontolásra és a törvényhozók általi finom hangolásra ajánljuk a javaslatot."

Az emberminisztériumból kérdéseinkre azt írták, hogy a Népesedési Kerekasztal nyugdíjjal kapcsolatos javaslatairól a kormány és a minisztérium vezetése

még nem tárgyalt.

Varga Mihály a mai kormányülés után egyébként arról beszélt, hogy

"a magyar nyugdíjrendszer stabil, ezért a kormány nem is foglakozik a Népesedési Kerekasztal vitaanyagával, és semmiféle változást nem tervez a nyugdíjrendszerben."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.