Elkezdődött Németországban a török elnökválasztás

külföld
2014 július 31., 11:32

szulejman

Még egyszer: Németországban, török elnökválasztás. A 77 millió lakosú Törökországban csak augusztus 10-én tartják az államfőválasztást, de a külföldön élő állampolgárok korábban szavazhatnak. Ausztriában például a hétvégén, szombaton és vasárnap, Németországban pedig csütörtöktől vasárnapig lehet szavazni.

Törökországban az idén rendeznek először közvetlen elnökválasztást. A diaszpóra nagyjából 2,6 millió szavazásra jogosult tagja a 2012-ben elfogadott új választási törvény révén szavazhat külföldön.

Németországban él a legtöbb határon túli török. A mintegy 3 milliós közösségben 1,6 millióan rendelkeznek török állampolgársággal, de közülük hozzávetőleg 200 ezren még nem felnőtt korúak, az elnökválasztáson így nagyjából 1,4 millióan vehetnek részt.
Elemzők szerint a németországi törökök jellemzően konzervatív beállítottságúak és az iszlám szunnita ágát követik, ezért többségük a konzervatív, mérsékelten iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) hívei közé sorolható. Az AKP vezetője, Recep Tayyip Erdogan jelenlegi kormányfő indul az elnökválasztáson, az első számú esélyesként tartják számon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.