Pénzmosással, csalással és hamisítással vádolják az Orbán Viktor által kitüntetett portugál bankárt

gazdaság
2014 július 31., 03:42
comments 45

Két évvel ezelőtt Magyarország portugáliai megítélésének javításáért, valamint a magyar–portugál gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztéséért végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben Ricardo Espírito Santo Silva Salgadónak, a Banco Spírito Santo Bank alelnökének.

A HVG akkori cikke szerint "a kormányfő méltatásában kiemelte, Ricardo Espírito Santo Silva Salgado a portugál gazdaság meghatározó alakja, családjáról pedig méltán mondhatjuk el, hogy nemzetünkkel, sőt a magyar üggyel nemzedékeken átívelő baráti kapcsolatot ápol."

Ez volt 2012-ben, egy évvel azután, hogy a Banco Spírito Santót, portugália legnagyobb magánbankját 2011-ben úgy kellett megmenteni a csődtől: a bank az EU és az IMF 78 milliárd eurós, Portugáliának címzett segélycsomagjából részesült.

Mostanra felmerült a gyanú, hogy nem feltétlenül külső tényezők játszottak szerepet abban, hogy a bank majdnem összeomlott, magával rántva az egész portugál gazdaságot. Kit gyanúsítanak a portugál hatóságok azzal, hogy csaknem tönkretette a Banco Spíritót?

Ricardo Espírito Santo Silva Salgadót.

A vád szerint Salgado, a bankot birtokló család feje és hosszú ideig az intézet vezérigazgatója pénzt mosott, csalt és hamisított. Salgadót a múlt héten egy napig vallatták, aztán 3 millió eurós óvadék fejében szabadlábra helyezték.

További megdöbbentő részletek itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.