Technológiát lányoknak: ez a Skool

TECH
2014 augusztus 01., 14:17

A Mars mentőakció a múlté, eljött a Vénusz misszió ideje. A résztvevők Budapestről "startoltak" és vetették bele magukat a kalandba. Tizenöt lány foglalta el az elmúlt két hétben a Google magyarországi oktatóközpontját, a Google Groundot a Skool tech táborának keretében.

A 11 és 13 év közötti lányok tíz napon át voltak részesei egy űrhajós projektnek. A fiktív küldetés során a táborozók - akárcsak a houstoni „nagyok” - programozni tanultak, csapatokban dolgoztak és végül be is mutatták, mire jutottak. A programok egyszerre voltak komolyak és játékosak: a világon elsőként például a misszióba bekerült lányok kaptak lehetőséget arra, hogy élőben teszteljék egy magyar startup Nao névre hallgató robotját. Az oktatási céllal készült robot a programozás és a fizika világába vezette be a lányokat.

Mi az a Skool?

Sokan még mindig azt hiszik, a technológia világa a férfiaké, hogy ez egy férfias szakma. Ez azonban tévedés. A terület nem csak a férfiak számára izgalmas, és nem csak ők képesek helyt állni ezekben a szakmákban. A Skool önkéntesei, instruktorai ezt szeretnék megmutatni. Céljuk lebontani az előítéleteket. A küldetések során így kezdetnek több tucat lánynak mutatták meg, mennyi lehetőség rejlik számukra a technológia világában. Az ötletgazdák hisznek abban, hogy a tanulás sikerélményeken keresztül az igazi, és a legfontosabb az inspiráció és a valódi tapasztalat.

Miért kiskamasz lányok?

A Skool megálmodói szerint a korosztály, akikhez ők szólnak, különösen fogékony életkorban van. Épp ezért szerintük különösen fontos, hogy a lányok minél többféle szakmát ismerhessenek meg, hiteles példákat kapjanak egy-egy karrierútról. Ennek révén ezek a lányokat mire pályaválasztásról, továbbtanulásról lesz szó, remélhetően már nem korlátozzák majd terveik és vágyaik megvalósításában, a tehetségük kibontakoztatásában értelmetlen sztereotípiák.

A Skool ötletére és lányokat célzó programjaira pedig kiderült, valóban nagy az igény. A lányokat úgy tűnik, nagyon is érdekli a technológia: a programokra már most, az első alkalommal is négyszeres volt a túljelentkezés. A kéthetes űrhajós nyári tábor előtt egynapos programozói műhelyeket is szervezett az alapítvány. A tapasztalataik ott is hasonlóak. A technológiával (is) foglalkozó cégeknél tartott tréningeken összesen hatvan 11 és 16 év közötti lány ismerkedhetett meg az ilyen vállalatoknál folyó munkával.

A Skool egyik "motorja" Koleszár Szilvi elmondta nekünk, hogy az első év sikerén felbuzdulva folytatni fogják a munkát, és ha minden a terveik szerint alakul, sokan és sokat fognak még beszélni projektjeikről.

Szerintünk nagyon menő kezdeményezés, mi kíváncsian várjuk a folytatást és drukkolunk hozzá. Hajrá lányok, hajrá Skool!

Bővebben olvashattok róluk itt és itt.

(A képeket a Skooltól kaptuk.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.