Most az orosz bloggereket hallgattatná el Putyin

külföld
2014 augusztus 02., 10:42
comments 140

Oroszországban eddig sem nézték túl jó szemmel azokat, akik az interneten mindenféle kormányellenes vélekedéseket terjesztettek. De mindez most új szintre lép. Egy augusztus elsejétől hatályos törvény értelmében minden blognak, aminek naponta legalább háromezer látogatója van, kötelező lesz regisztráltatnia magát az orosz médiahatóságnál. És onnantól ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd rájuk, mint a sajtótermékekre.

photo_camera Egy korábbi tüntetés Moszkvában (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP)

Ezek a szabályok pedig meglehetősen szigorúak: tilosak a névtelen posztok, nem lehet káromkodni, tilos "hamis információt" terjeszteni, állami vagy kereskedelmi titkokat nyilvánosságra hozni, pornót posztolni és bármiféle szélsőséges nézetet népszerűsíteni. Az pedig, hogy mi számít szélsőségesnek, persze az orosz hatóságokon múlik. Több blogszolgáltató már el is kezdett tiltakozni a törvény ellen, és nézettségi számlálókat egyszerűen befagyasztották 2500 látogató után. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.