Megérkezett az ebolás beteg Amerikába

Egészségügy
2014 augusztus 03., 07:40
comments 48

Egy speciális gépen, nagyon szigorú biztonsági intézkedések között megérkezett Amerikába az első ebolás beteg, akit az Egyesült Államokban kezelnek majd. A 33 éves Kent Brantly orvos Libériában kapta el a vírust, és bár saját lábán ment be a mentőautóból az Emory Egyetemi Kórház kórházba, állapota súlyos, de stabil. Őt az általa az Ebolából kigyógyított 14 éves fiú véréből készült szerrel kezelték. Az atlantai kórházba viszik majd misszionárius társát, Nancy Writebolt is. Az 59 éves nő is kísérleti gyógyszert kapott.

photo_camera Kent Brantly, az első ebolás páciens, akit az USA-ban kezelnek (Fotó: AFP)

Csütörtökön indult el értük az a kifejezetten súlyos, fertőző betegek szállítására átalakított repülőgép, amiben különleges fóliasátor alatt utaztatják a beteget, a személyzetet óvó számos védőintézkedés mellett. Kent Brantlyvel szombaton érkeztek meg Atlantába, a gép azonnal fordult vissza a másik misszionáriusért. Bár korábban nem kezeltek még ebolás beteget az Egyesült Államokban, és az utazás sem feltétlenül tesz jót a betegeknek, az atlantai kórház vezető orvosa szerint még így is nagyobb az esélyük a túlélésre, mint Libériában.

Volt egy harmadik amerikai is, a 40 éves Patrick Sawyer, aki megfertőződött, de ő elhunyt. A libériai pénzügyminisztériumban dolgozott.

Az amerikai országos egészségügyi intézet fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója azt jelentette be, hogy szeptember közepén megkezdik egy Ebola-vírus elleni kísérleti vakcina klinikai tesztelését. A szer majmokon biztató eredményeket mutatott.

Óvintézkedésként ugyanakkor az amerikai járványügyi hatóság azt tanácsolta az orvosoknak, hogy ha valamelyik páciensüknél az Eboláéhoz hasonló tünetekkel - hányással, hasmenéssel, lázzal és fejfájással - találkoznak, akkor kérdezzenek rá, hogy nem jártak-e külföldön a közelmúltban.

Az óvintézkedések elérték a politikát is. Barack Obama bejelentette, hogy a jövő heti, az afrikai országok vezetőivel Washingtonban tartott csúcstalálkozó résztvevőinek Ebola-szűrésen kell résztvenniük. Mindenkinek. Mint mondta, tudja, hogy minimális az esély arra, hogy a delegáció tagjai közül bárki fertőzött legyen, de nem kockáztathatnak. Válaszul Libéria és Sierra Leone - a három legfertőzöttebb ország közül kettő - közölte, hogy akkor ők nem vesznek részt a csúcstalálkozón.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.