Száz áldozata lehetett az eltitkolt kínai felkelésnek július végén

külföld
2014 augusztus 04., 07:33
comments 7

Egy héttel később, de végül a kínai hatóságok közölték, hogy milyen következményekkel jártak azok a zavargások, amik az ország észak-nyugati határának közelében törtek ki még július 28-án. Korábban hivatalos közleményekben csak a tucatnyi sérültről és áldozatról lehetett hallani, de most a kormány elárulta, hogy közel 100 embert meggyilkoltak és 215 embert pedig őrizetbe vettek.

Az ujgur régióban, Kagar tartományban lezajlott lázadásról viszont ennél többet még mindig nem tudni. A térségbe külföldi újságírókat régóta nem engednek be, internet pedig gyakorlatilag alig hozzáférhető.

Az első állami hírek 24 órával a támadás után jelentek meg, ezek szerint több tucatnyian halhattak meg, amikor "terroristák" megtámadtak egy rendőrőrsöt Kasgar tartományban. A hivatalos magyarázat szerint a hatóságok akadtak rá robbanóanyagra, ezután viszont késekkel felszerelt tömeg támadt rájuk, számos civilt is meggyilkolva.

Idővel megváltozott a hivatalos narratíva, a konfliktust egyre komolyabbnak és egyre kevésbé izoláltnak írták le. Az állami médiában most mér 96 áldozatról szólnak a hírek, közülük 37-en civilek voltak és 59 támadó volt. Szintén a hivatalos sajtó szerint a szélsőségesek támadását a Kelet-türkisztáni Iszlám Mozgalom követte el, dzsihárdra felhívó transzparenseiket meg is találták a helyszínen.

Az ujgur beszámolók viszont egész máshogy festik le a történteket. A Radio Free Asia riporterei szerint a felkelést azok a hatósági szigorítások váltották ki, amiket a Ramadan idejére vezettek be a tartományba, de az igazi szikrát egy ujgur család meggyilkolása jelentette. A késekkel és baltákkal felszerelt ujgurok támadása itt is megjelenik, valamint az is, hogy a kínai rendőrség azonnal közéjük lőtt. Az Ujgur Világkongresszus egyik képviselője szerint viszont csak tüntettek, és szó sem volt ámokfutásról, amikor a rendőrök lecsaptak rájuk.

Kína nyugati felén egyre gyakoribbá válnak a hasonló összecsapások, a szabadságjogok és normális életlehetőségek nélkül élő kisebbségek egyre több terrortámadást intéznek kínai célpontok ellen. Erről itt írtunk hosszabban. (via TIME)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.