Nem vicc: az aszpirin csökkentheti a rák kockázatát

meghökkentő tudomány
2014 augusztus 06., 05:24

Pár hete volt, hogy hangosan kacagtam John Oliver remek, Last Week Tonight című hírshow-jának egyik epizódján, ami a Dr. Oz nevű sarlatánról szólt, aki a délutáni műsorsávban, a helyi Mónika Show és a helyi Joshi Barat között szokott csodaszereket ajánlani az unatkozó amerikai háziasszonyoknak. Ebben Oliver egyik példája az volt, hogy ha az aszpirin tényleg gyógyítaná a rákot, azt valószínűleg nem a Mónika show és Joshi Barat között kapcsolgatva tudnánk meg.

Akkor most kapaszkodjanak meg: egy minden eddiginél átfogóbb kutatás szerint az aszpirin, ha meg nem is gyógyítja a rákot, a kialakulását megakadályozhatja.

Jack Cuzick, a londoni Queen Mary Egyetem rákmegelőzési központjának professzora és kutatótársai az Annals of Oncology című rákgyógyászati szaklapban megjelent tanulmánya szerint ha az 50-65 évesek tíz éven át napi egyszer kis adag (75 mg) aszpirin szednek, 30 százalékkal csökkenthetik a hasrák, 35 százalékkal a bélrák kialakulásának esélyét, a halálozási arányt pedig 35-40, de akár 50 százalékkal is.

Cserébe a hasi vérzés esélyét 2,2-3,6 százalékkal növeli, és a hasi vérzéses esetek 5 százaléka akár halálos is lehet.

Ez utóbbira főleg azoknak van esélyük, akiknek a szervezetében van Helicobacter pylori, ezért a napi aszpirinkúra bevezetése előtt mindenkinek azt ajánlják, hogy egyeztessen háziorvosával. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.