A közmunkásoknak is be kell segíteni, hogy a tankönyvek eljussanak időben a gyerekekhez

POLITIKA
2014 augusztus 07., 05:45
comments 140

Miután tavaly az emberminisztérium, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és a KELLO közös erővel totálisan szétverték a tankönyvkiszállítások korábbi rendszerét, az idei tanévben mindent igyekeznek bevetni, hogy a könyvek időben az iskolákba érjenek.

Ezért már év elején bevonták a rendőrséget, mert ki másra tartozna, hogy a gyerekek megkapják a szüleik által kifizetett tankönyveket, mint a megyei rendőrkapitányságokra, ahol más feladat amúgy sincsen.

De a minisztérium, a KLIK, a KELLO és a rendőrség közreműködése sem elég a feladat megoldásához, amit pár éve még a többségük nélkül el tudtak végezni. Úgy tudjuk, a települési polgármesterek levelet kaptak a megyei kormányhivataloktól, hogy a közmunkásokat is be kell vonni a tankönyvek terítésébe.

"A tankönyvek szállítása során az anyagmozgatási, rakodási feladatok végrehajtása, az átadás-átvétel gyorsítása érdekében az idei esztendőben a közfoglalkoztatásban résztvevőknek is szerepet szánnak. (...) Kérem, hogy a kiszállítási tervben szereplő időpontban a megadott közfoglalkoztatott létszámot (hagyományos hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás létszámából) biztosítani szíveskedjen."

A levélből az is kiderül, hogy a Magyar Posta szállítja ki a tankönyveket az iskolákhoz. Ezért megkerestük az állami vállalatot. Többek közt arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • Minden tankönyvet a Magyar Posta szállít az iskolákba?
  • Hány tankönyvről van szó összesen?
  • Ki finanszírozza a kiszállítást, az összesen mennyibe kerül?
  • Milyen módon állapította meg a Posta a kiszállítás árát?

Kérdéseinkre a Postánál azt válaszolták, hogy

"A Magyar Posta Zrt. a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft-vel logisztikai szolgáltatásról szóló szerződéssel rendelkezik, ennek keretein belül végez a Megrendelő aktuális igénye alapján, a Megrendelő által meghatározott időben és mennyiségben szállítást."

A két állami cég közötti szerződés szerintünk közérdekű, úgyhogy arra most küldünk egy adatkérést a KELLO-hoz és a Postához.

A tankönyvekről egyébként érdemes még megnézni ezt a videót:

Egyrészt nagyon szórakoztató, ahogy Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár és a többi fontos ember álldogál, és nézik, ahogy a melósok viszik be a tankönyveket az iskolába. Másrészt kiderül belőle, hogy egy csomó könyv idén sem érkezett meg határidőre a KELLO raktáraiba, de ez persze a kiadók hibája. Van egy feketelista 33 kiadóval, akik késnek.

Az államtitkár azt is elmondja, hogy bár a szülőknek a tankönyvek miatt küldött csekket hivatalosan augusztus 15-ig kell befizetni, de ezen ne aggódjon senki, ráérnek bemutatni a befizetett csekket az első tanítási napon, amikor átveszik a gyerekek a tankönyveket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.