Amikor Tarlós István 1997-ben a Sziget öt percen belüli leállítását követelte

fesztivál
2014 augusztus 10., 11:37
comments 59

Holnap kezdődik a Sziget, ennek örömére nézzük meg Tarlós Istvánt, aki ezen a régi filmen farmerdzsekiben fenyegetőzik a basszus miatt. Itt a Hangszigetelés című 1998-as dokumentumfilm előzetese.

A film arról szól, hogy az 1997-es Sziget második napjának éjszakáján hajnali fél kettőkor megjelent Szigeten Tarlós István, aki akkor a III. kerület polgármestere volt, és a rendezvény öt percen belüli leállítását követelte.

Kiemeltem a lényeget:

Az idei Szigetről

76 hektáros területen 3 hét alatt, 8000 ember munkájával épült fel az idei fesztivál, a befejező munkálatok ma is zajlottak. 20 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, 12 ezer m²-en.

Gerendai Károly főszervező még korábban reálisnak nevezte, hogy a hétfőn kezdődő, és egy héten át tartó fesztivál látogatócsúcsot hoz, és 400 ezer fölé is kerülhet az idei fesztiválozók száma. Az infrastruktúrát úgy alakították ki, hogy akár napi 85 ezer látogatót is kiszolgáljon. Az eddigi rekordot a 2009-es 390 ezres összlátogatószám jelenti. Az optimista várakozásokat támasztja alá, hogy már minden hetijegyet eladtak a Szigetre, amit most a szokásosnál egy héttel később rendeznek.

Az idén fellép például a Queens of the Stone Age, a Blink 182, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis, Calvin Harris, Miles Kane, a Bonobo, a Klaxons, a Crystal Fighters és a La Roux.

A korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett a fesztivál idejére további 35-40 kilométernyi díszkivilágítás lesz, a 20 hektárnyi erdős területen végig izzósorokat építettek. 25 százalékkal bővült a kempinghelyek száma, a különböző komfortfokozatú és speciális kempingek már hetekkel a Sziget kezdete előtt beteltek.

A Sziget összköltségvetése tavalyhoz képest 300 millió forinttal nő, aminek elsődleges oka, hogy több mint 400 millió forinttal költenek többet a programra, eközben viszont megtakarítást hoz helyszínek összevonása (Világfalu, ír-blues színpad) és megszüntetése (Aréna sátor). A nagyszínpadhoz 120 négyzetméter LED-világítást építettek ki, a második legnagyobb helyszín, a 4000 m²-es A38 sátor „vadonatúj és egyenesen Angliából érkezett”.

A Rubik-kocka 40. évfordulójára hat konténerből épült installáció, a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából egy 100 méteres fal idézi az egykori berlini építményt. Idén is lesz Sziget Beach, bár a tavalyinál valamivel kisebb területen, mivel a Duna vízszintje a tervezettnél magasabb.

A fesztiválon 400 fős egészségügyi szolgálat dolgozik, az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, lesz 12 motoros- és 110 gyalogos járőr, egy rohamkocsi, négy esetkocsi és két mentőkocsi. 1500 biztonsági őr, több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító lesz.

Benis Dániel, a fesztivál technikai vezetője elmondta, hogy a Sziget közelében élő óbudai lakosok védelmében száz méter hosszú, hat méter magas hangfogó falat is építettek 18 milliméteres réteges ragasztott lemezből.

Az 1996-os meg ilyen volt:

(pnxntdd, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.