Az MLSZ nem szeretné, hogy nagyon zsúfoltak legyenek a stadionok

futball
2014 augusztus 12., 15:25

Új rendszert vezet be a magyar stadionokbvan szeptember 15-től a Magyar Labdarúgó Szövetség. A klubkártya-rendszert. Ennek elvileg a célja ez:

  • a jegyvásárlási folyamat megkönnyítése
  • a jegyvásárlási folyamat felgyorsítása
  • a csapatok közötti szorosabb kapcsolattartás

Hogy ezeket a célokat a gyakorlatban hogyan segíti majd a klubkártya-rendszer, az egyáltalán nem világos.

Kétféle kártya lesz. Az egyik a klubkártya. Ezt a fényképes lapot a szurkolók szeretett csapatuknál válthatják ki, ezzel mehetnek be a hazai meccsekre, idegenben pedig a vendégszektorba. Elvileg ingyenes, az adatokat akár online is meg lehet adni, de átvenni csak személyesen lehet, hogy ellenőrizhessék, stimmelnek-e az adatok.

Aztán lesz egy másik kártya is, az úgynevezett futballkártya. Ez azoknak készül, akik nem szurkolnak senkinek, csak valamiért szeretnek meccsre járni, akár Magyarországon is. Ezt nem a klubok, hanem maga az MLSZ állítja majd ki, ugyanúgy csak személyesen lehet átvenni, mint a klubkártyát. A Cinknek adott tájékoztatás szerint egyelőre csak Budapesten, és csak két helyen: a Dalszínház utcai Tex irodában és a Bálnában. Az MLSZ sajtóoasztálya egyelőre nem tud arról, hogy a vidékiek hol válthatnak futballkártyát. 

Így viszont elég optimistának tűnik az MLSZ közleményének ez a mondata: a kártyák kiváltása nagyjából három-négy percet vesz igénybe. 

És a stadionépítések korában egy igazán jó hír, a jelek szerint lesz semleges szektor is. Legalábbis az MLSZ ezt írja:

Ha valaki a klubkártyájával egy másik csapat meccsére vált belépőt, akkor a találkozót rendező egyesület dönti el, hogy a vendég- vagy a semleges szektorba szóló jegyet ad-e.

Valamelyik kártya ahhoz is kell, ha a szurkoló válogatott meccsre akar menni. Ha jól értem, mindegy melyik. Legalábbis ezt írják:

Egy szurkoló egy klubkártyát és egy futballkártyát válthat ki, s ezek bármelyikével bármelyik NB I-es, kupa-, vagy válogatott mérkőzésre vehet jegyet.

Ami szintén nem a nézőszámot fogja növelni, ha a klubok, mint az MTK, a meccs napján nem állít ki klubkártyát. A Cink szerint a fényképes lap már a legkisebbnek is kötelező lesz.

Abban viszont az MLSZ biztosan igaza van, hogy a kevesebb néző kisebb gondot is okoz. Ez írják a közlemény végén:

Az új rendszer a klub számára megkönnyíti a jegyek eladását a stadion kihasználtság hatékonyságának növelését és tervezhetőbbé, ezáltal gazdaságosabbá teszi a biztonsági intézkedések alkalmazását, a kártyákkal rendelkező szurkolók pedig a tervek szerint rendszeresen kapnak majd különböző kedvezményeket a kluboktól és az MLSZ-től is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.