Életfogytiglani helyett hét év börtönt kaphatnak az ugandai melegek

külföld
2014 augusztus 12., 14:13
comments 9

Kicsit finomítottak Uganda legendás homofób törvényén. Ez eredeti formájában még életfogytiglani börtönnel sújtotta volna azokat, akik azonos neművel létesítenek nemi kapcsolatot.

A törvényt az ugandai alkotmánybíróság nemrég megsemmisítette, de ennek nem emberi jogi, hanem technikai okai voltak: az alkotmánybírók szerint nem volt elég egyeztetés a törvény elfogadása előtt.

Most némileg módosítottak is az újra elfogadott törvényen. Az új verzióban életfogytiglani helyett legfeljebb hét éves börtönnel sújthatók a melegek.

De hogy ettől nehogy kedvet kapjanak, megtartották a homoszexualitás "propagálásának" a tilalmát - propagálás alatt itt a melegek jogait védők tevékenységét kell érteni.

Medard Bitekyerezo parlamenti képviselő szerint az új törvény „nem fog fájni nyugati barátainknak de egyben megvédi az ugandai népet”. A két állításból egyik sem igaz:

Az eredeti törvény elfogadása után az USA, Hollandia, Svédország, Dánia és a Világbank vonták meg az ígért fejlesztési segélyüket az országtól. Nem valószínű, hogy most visszaadnák. (Via Trouw. A cikket Monty, a holland-magyar gyakornokunk fordította.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.