Ferguson egykori rendőrfőnöke sorolja a rendőrök ballépéseit

Tbg
Egyéb
2014 augusztus 14., 17:37
comments 28

Chuck Drago a Business Insidernek adott interjút, amiben felsorolja azokat a hibákat, amiket a jelenlegi vezetés sorozatosan elkövet, és amik szerinte nemhogy lenyugtatnák a kedélyeket, hanem éppen ellenkezőleg: végtelenítik a konfliktust.

  • Kutyák bevetése például teljesen fölösleges. 1965 óta, az alabamai Selma városában kitört véres demonstrációk óta tudhatná ezt minden rendőr. "Nagyon rosszul fest. A rémálom PR-ja semmi több."
  • Észre kell venni, hogy a rendőrség és a városlakók között nem most kezdődtek a bajok. A város 67 százaléka fekete, de az 53 rendőrből mindössze három afrikai-amerikai származásű. A közúti rendőri félreállítások 87%-a feketéket sújtja. Egyértelmű a faji alapú megkülönböztetés.
  • Olaj a tűzre az is, hogy a rendőrség egészen mást állít az esetről, mint amit pl. a szemtanú mond. A nyomozásról titkolóznak.
  • Hülyeség a tévéstábokat könnygázazni, hiszen emiatt mindenki arra gondol, hogy valamit tikolnak.
  • Egyáltalán hülyeség a demonstrálókat könnygázazni, hiszen tiltakoznak valamiért, amihez joguk van. Egészen addig nem szabadna közbelépni, ameddig anyagi károkozás, sérülés nem történik.
  • Drago szerint a helyzet egyre inkább hasonlít a gázai konfliktusra, ahol mindkét fél békét akar, de háborúzik helyette.

A Missuori állambeli Fergusonban négy napja tartanak a zavargások, miután a rendőrök lelőttek egy 18 éves fekete fiút. (BI)

UPDATE: Az állam kormányzója az AP szerint ígéretet tett, hogy változások lesznek a fergusoni rendőrségi vezetésben. Részleteket későbbre ígértek, de annyit elárultak: a kérdéses lövöldözést a továbbiakban az FBI vizsgálja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.