A Sziget is elismeri, hogy voltak bajok a Stromae koncert előtt, de nem volt katasztrofális a helyzet

Tbg
fesztivál
2014 augusztus 15., 17:47
comments 121

A Sziget szervezői elismerik, hogy a kelleténél többen voltak csütörtök este az A38 sátornál, ahol olvasóink beszámolója szerint a szokásosnál is durvább tömegpánik alakult egy bő fertályórára.

A szervezők állítják, a helyén tudták kezelni a tömegjelenetet.

Benis Dániel (Sziget kft.) elmondta, miután tapasztalták, hogy mekkora a tömeg a koncert előtt, a nagy tömeg érkezésénél a lezárt bejáratnál, a pufferzónába beengedték a tömeg elejét, aki pedig el akart menni, azt a sátortól jobbra kiengedték a biztonságiak, megnyitva a kerítést.

A fesztivál műszaki vezetője hangsúlyozta, többször is felhívták a figyelmet, több nyelven is, hogy a koncertre csak bizonyos (11 ezer) számú nézőt engednek be, aki nem jut be, az a kivetítőn nézheti.

A mentőknek is akadt dolguk a helyszínen, "történt ellátás", de alapvetően a későn érkezők felelőtlen viselkedése vezethetett a tömegjelenethez, amit szerinte kissé eltúloznak a beszámolók.

Kedden 30%-kal több esete volt a mentőknek, mint csütörtökön, hangsúlyozta, bár ez az adat az egész fesztiválra értendő.

Újabb olvasói levél számolt be egyébként a 444-nek az esetről. Három nő (egy testvérpár és egy barát) írta le hasonlóan az esetet, mint Lázár nevű olvasónk.

Lassan tehát összeáll a történet: aki időben, pontosan a koncert előtt odaért a még lezárt kapuhoz, az szívhatta meg igazán, mert a későn érkezők passzírozták oda őket a kordonokhoz.

Az továbbra sem érthető, hogy miért késlekedtek a biztonságiak a pufferzóna megnyitásával, legalábbis az alább található olvasói levél is kitér arra, hogy hasztalan kértek segítséget a beszorult a fesztiválozók a kordonok túloldalán álló biztonságiaktól.

Benis beszámolója szerint az előírások szerint jártak el.

***

Íme, a újabb beszámoló:

Aki többet nem teszi be a lábát a sziget területére

Mind a hárman meg voltunk róla győződve, hogy meghalunk. Mi is kb. 50 perccel előtte ott voltunk elől a tömegben, amikor hirtelen a tömeg bepréselte az elől állókat a kordonokhoz.

Minden oldalról nyomtak az emberek, az összes lány és fiú körülöttünk hörgött, és ordított torkaszakadtából, hogy meghalnak.

Akkora nyomor volt, hogy ha valaki elájult, le sem tudott rogyni, csak mint egy rongybaba állt a tömegben. Többen, köztük én is ordítottam magyarul a kordon túlodalán álló biztonságinak hogy azonnal csináljanak valamit, mert itt halunk meg. Ők csak álltak, és nem szóltak.

A nővéremet elhagytam, és bőgtem, hogy lehet hogy ő már meghalt vagy eltaposták. Én se kaptam már levegőt, remegtem, mint mindenki mellettem. Egy srác hirtelen berántott maga elé a kordonhoz, ahol végre kaptam levegőt. Akkor nyitottak meg a bejaratokat ahol ugye egyesevel lehet bejutni. Akkor tort ki meg jobban a panik, az emberek fejvesztve probaltak atpreselni magukat, a biztonsagiak szo szerint teptek es vonszoltak at az embereket, hogy valahogy gyorsitsak a haladast.

Szó szerint emelték ki az elájult, és sokkot kapott embereket a tömegből a biztonságiak, a mentősők rohantak ide-oda.

Láttuk, ahogy oldalt egy biztonsági kinyitott egy kordont, hogy kiengedjen pár embert, mi is odaszaladtunk es kifutottunk.

A buli elkezdődött, es mintha mi sem törtent volna, bent mindenki bulizott. 5 perc múlva hallottuk, hogy a hangosbemondón mondják, hogy a sátor megtelt, de nem állították le a koncertet, és az emberek persze tovabbra is szerettek volna bejutni.

Azóta is sokkban vagyunk, az eset után rögtön hazamentünk. Ma reggel fogtuk igazán fel, hogy örülhetünk, hogy élünk. A nővérem hazament, levágta a karszalagját, és azt mondta, többet nem teszi be a lábát a sziget területére.

***

A Sziget egyik sajtósával, Marinka Csabával is beszéltünk az ügyről.

Mint mondta, szó volt róla, hogy inkább a Nagyszínpadra teszik a műsort, ám az előadó sátrat és sötétet szeretett volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.