Egy meleg férfi művészi aktusként egy éven át mindennap mással feküdne le

kultúra
2014 augusztus 16., 06:21
comments 99

Mischa Badasyan 26 éves meleg férfi. Mint a Huffington Post cikkéből kiderül, gyakran érzi magát magányosnak, szexuális kapcsolatait rendre meleg közösségek számára létrejött társkereső appok (Grindr) és honlapok (GayRomeo) segítségével intézi, de ezekben sem lel igazi örömet és beteljesülést.

Badasyan (neve alapján mintha csak egy Vonnegut-hős lenne) Oroszországban született, de Berlinben él, performanszművész. Szeptembertől pedig kiüresített magánéletéből alkot majd művet. Save the Date című darabjában arra akar rámutatni, hogy mennyire kiüresít napjaink felszedős kultúrája, ami jellemző a meleg férfiak világára is.

Projektjének filozófiai megalapozását a francia szerzőtől, Marc Augétól kölcsönözte, akinek a nem-helyek koncepciója az utóbbi évtizedek fontos kultúrelméleti kreálmánya volt. Auge nem-helyei azokra a terekre vonatkoznak, amelyek már elveszítették minden identitásukat, nem képesek kötödést teremteni ember és hely között.

A nem-helyek a szupermarketek, a bevásárlóközpontok, a repterek, és egyéb óriási, névtelen terek, ahol az emberek elveszítik az identitás érzését, és azt az érzést, hogy oda tartoznának.

- mondta erről Badasyan egy interjúban. Szerint ezek a terek csak magányosságot teremtenek.

A férfi terve az volt, hogy a randioldalak és applikációk segítségével egy rakás vadidegen férfival találkozik, mindig ezeken a nem-helyeken. Ezzel akarja összekötni a személytelen szexet a személytelen terekkel.

Végül én is egy nem-hely leszek

- mondta erről. Az egész mögött az a kortárs élmény lappang, hogy olyan sok emberrel vagyunk összekötve, fizikailag vagy szexuálisan, és közben mégis magányosak vagyunk.

Badasyan tudja, hogy bőven benne van, hogy nem jön össze a napi egy partner, de igyekszik majd a legjobbat kihozni magából. Regisztrált már oldalakra, volt nemi beteg-szűrésen, és talált már egy óvszergyártót, aki támogatni fogja. Már csak a férfiak vannak hátra.

Tervei szerint mind a 365 partnertől egy zálogot is fog kérni, hogy a végén a 365 tárgyból egy hely állhasson össze.

Az interneten persze rengeteg kritikát kap, ami kicsit árthat is a projektnek, mivel az eredeti tervek szerint nem mondta volna el egyéjszakás kalandokat kereső társainak, hogy ez az egész egy művészeti projekt része.

A címlapkép Badasyan Facebook-oldaláról származik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.