Utolsó csatáját vívja Andy Vajna, és ha nyer, akkor maga alá gyűri az egész magyar filmszakmát

FILM
2014 augusztus 16., 03:56
comments 224
  • Évek óta harcolnak egymással a magyar filmvilág különböző befolyásos szereplői az állami támogatások elosztása miatt.
  • A küzdelem elég egyoldalú. Andy Vajna kormánybiztos és köre erős fideszes támogatással ráült a pénzekre, és átszervezték a pályázati rendszert.
  • A fiatal filmes generáció jelentős része szerint egyáltalán nem demokratikusan, de inkább jól működik az új rendszer, mint rosszul.
  • A szakmai ellenállás nagy részének felőrlése után Vajnáék most a legfontosabb magyar filmes fesztivált is szeretnék megszerezni maguknak.

Két hete nyírják egymást hosszú levelezésekben a magyar film legismertebb képviselői. A keserű vita a Magyar Filmakadémia megalapításáról és a Magyar Filmhét megszervezéséről szól.

Az Andy Vajnához kötött, most születő szakmai szervezetben az idősebb filmes generáció tagjai közül többen a kormányzat legújabb eszközét látják. Egy szervezetet, amit azért hoznak létre, hogy kiszorítsák a kormánnyal és Vajnáékkal kritikus művészeket a filmes világ fontos pozícióról.

A fiatalabbak között sokan nyitottabban fogadják a Vajna új szervezetét. Ők úgy érzik a fideszkedvenc amerikai producer eddig inkább pozitív irányba változtatta a magyar filmgyártást, még ha ezt antidemokratikus módszerekkel is tette, és ha néha túl önkényesen is nyúl bele az alkotók eredeti elképzeléseibe.

A végtelen számú szakmai szervezet országa

A magyar filmes életnek az elmúlt években egyetlen olyan részre maradt, amire Andy Vajna kormánybiztosnak és körének, a Magyar Nemzeti Filmalapnak még informális befolyása sem nagyon volt. Ez az évente megrendezett legnagyobb magyar filmes fesztivál, a hagyományosan februárban tartott Filmszemle, és az azt szervező Magyar Filmművészek Szövetsége.

Persze az, hogy ki rendezi a Filmszemlét, az elmúlt 2-3 évben akadémikus kérdés volt. 2012-ben az állami támogatás hiánya miatt díjak nélkül tartották a fesztivált, 2013-ban pedig sehogy. Főleg azért, mert nem készült állami támogatással magyar film.

Idén viszont már lenne miért fesztiválozni, készültek alkotások. A Filmszemlét korábban szervező Magyar Filmművészek Szövetsége valószínűleg úgy is készült, hogy az idén kikerült magyar filmekből válogatva jövőre, 2015. februárjában újraélesztik a Filmszemlét.

A Filmművészek Szövetségében főleg olyan, idősebb művészek vannak, akik kritikusan fogadták, amikor 2011-ben a kormányzat Andy Vajna közreműködésével létrehozta az állami támogatásokról döntő Filmalapot, lecserélve a szocialista kormányzás alatt működő Magyar Mozgókép Közalapítványt.

Vajnáék pedig láthatóan nem akarták, hogy egy tőlük független, sőt, velük szemben kritikus társaság szervezze a magyar film legfontosabb fesztiválját. Ezért július közepén minden nyilvános előzmény nélkül a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon bejelentették, hogy idén októberben Magyar Filmhét néven újra lesz fesztivál.

Kicsavarják a kezükből a fesztivált

Már az is nagy hullámokat vetett a szakmában, hogy az állami pénzekről döntő Filmalap előzetes egyeztetés nélkül bejelentette a Filmhetet, és ezzel implicite aláírta a majdnem 50 éve működő Filmszemle halálos ítéletét.

A konfliktusok viszont akkor robbantak ki látványosan, amikor egy szintén Vajnához kötött kör levélben elhívott 75 filmest, hogy július 31-én a Remíz étteremben találkozva hozzák létre a Magyar Filmakadémia nevű szervezetet, ami például a díjakat is osztja majd a már említett új filmes fesztiválon, a Filmhéten.

A Filmművészek Szövetségében nyilván semmiképpen sem nézték volna jó szemmel, hogy kicsavarják a kezükből a fesztivált, márpedig az nem lehet kérdés, hogy ha Vajnáék szerveznek valamit, akkor az állami támogatást ők fogják kapni.

Ehhez képest a Filmakadémia szervezőinek még elég sok embert sikerült pluszban magukra haragítaniuk azzal, hogy a 31-i, remízes találkozóra csak egy nagyon szűk kört hívtak meg. Nagyon kevés ismert és a szakmában elismert filmest kapott meghívót, mások mellett kihagyták a magyar film olyan ikonjait is, mint Szabó István vagy Koltai Lajos. Eközben a kitűzött cél, legalábbis névleg egészen biztosan egy, a teljes magyar filmvilágot képviselő érdekvédelmi és szakmai szervezet létrehozása volt.

"Nem tudjuk, hogy ki, vagy kik állították össze a névsort, de az egész eljárás nagyon jellemző Vajnáékra. Ők az erősebbek, úgyis az lesz végül, amit ők akarnak, és egyáltalán nem számít, hogy közben hány embert sértenek meg. Semmibe se került volna elhívni az idősebb generáció tagjait, vagy a velük kritikus embereket, és akkor azért nagyon más optikája lett volna ennek az egésznek."

Ezt egy filmes belügyekre közelről rálátó forrásunk mondta.

Idegenszívűek és áldemokraták

A július 31-i találkozó után nagyon rossz hangulatú, személyeskedő levelezés kezdődött a magyar film legismertebb arcai között. A kiszoruló művészek egy része szerint őket idegenszívűnek, és hazaárulónak tartják, csak azért, mert kritikusak voltak Vajnáékkal. Szerintük a politika már nem csak azt akarja eldönteni, hogy ki kaphat állami támogatást. A Filmakadémia létrehozása és a Filmszemle lenyúlása azt jelenti, hogy a Fidesz Vajnán keresztül abba is beleszólna, hogy a szakma milyen filmeket ismerhet el például a legfontosabb fesztivál díjaival. 

Az új szervezet felé nyitottabb filmesek szerint az előbbiek súlyosan túlreagálják a helyzetet. Szerintük csak figyelmetlenségből nem hívtak szélesebb kört az alapításra (ez nyilván nem igaz - A Szerk.), másrészt lehetetlen mindig minden döntést a szakma teljes egyetértésével meghozni, és egy soha véget nem érő áldemokratikus egyeztetés miatt valószínűleg már nem lehetne idén fesztivált szervezni.

A botrányos levelezés hatására csütörtökön este újabb megbeszélés volt, amire már tényleg minden fontos filmest meghívtak. Valószínűleg az előző hetek rossz hangulata miatt csak 40-en mentek el. A megbeszélés tényleg nem volt túl termékeny. Nagyjából abból állt, hogy a Filmszövetség emberei sikertelenül próbáltak egyenes válaszokat kicsikarni az ügyben, hogy mi szükség az új szervezetre és fesztiválra azon kívül, hogy őket kiüssék a pozícióikból.

Az kiderült, hogy a Filmalap valószínűleg 110 millió forintot adna a Filmakadémiának. 100 millió forintot a Filmhét megrendezésére, 10 milliót pedig működésre.

Ez most nem csak a szokásos fideszes nyomulás

A történtek egyik, részben helyes olvasata persze az, hogy Vajnák nem akarják, hogy tőlük független szereplő maradjon a magyar filmes világban, ezért meglehetősen erőszakosan és közönségesen kicsinálják a Filmművészek Szövetségét.

Ez egy egyszerűsítő értelmezés.

"Meg kell nézni, hogy működik most a Filmalap, amit Vajnáék csináltak, hogy az állami pénzeket szétossza. A szervezet egyáltalán nem demokratikus, a vezetők be vannak betonozva, és leginkább egy embernek, Andy Vajnának az elképzeléseit képviselik, nem a filmes szakmáét. Viszont ki kell mondani azt is, hogy inkább jó döntéseket hoznak. Jobbakat, mint régen a Mozgókép Közalapítvány. Belefolynak a forgatókönyvbe, az üzleti tervekbe, ami eddig itthon ismeretlen volt, de közben tudják, hogy mit csinálnak. Jó filmek kapnak támogatást, jó filmeket küldenek fesztiválra, jót a mozikba. Politikai befolyást én nem éreztem, itt egyáltalán nem kell Turulról forgatni ahhoz, hogy valaki állami pénzhez jusson."

Ezt egy fiatal filmes mondta, de több pályatársa is hasonló véleményen volt. Arról is beszéltek, hogy szakmai vonalon Vajnáékkal kapcsolatban az azért sokakat zavar, hogy túlságosan belenyúlnak például a támogatott filmek forgatókönyveibe, és néha korlátozzák az alkotók szabadságát.

Mások arról beszéltek, hogy a Filmművészek Szövetsége politikailag is elfogult volt minden az új kormányhoz kötődő dologgal szemben, és generációs konfliktusok is nehezítették a működést.

A fiatalokat már nem tudta jól képviselni az a szervezet, nem találták ott a helyüket, így természetes, hogy ők nyitottabbak egy új kezdeményezés felé.

Egy másik forrásunk azt hangsúlyozta, hogy mivel Vajnáéknak Magyarországon nincs alternatívája, és itthon állami támogatás nélkül nem nagyon készül komoly film, ezért a fiatalabbaknak nincs is nagyon választásuk, mint elfogadni a helyzetet, ha dolgozni akarnak.

Ezeknek a (pragmatikus) szempontoknak a mentén viszont simán lehet, hogy a szélesebb filmes közösség, és a nézők végül jobban járnak majd, ha létrejön a Filmakadémia, és megszervezik októberben a Filmhetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.