Tízezrek mentek ki a hongkongi békemenetre

külföld
2014 augusztus 17., 12:04

Vasárnap több tízezren tüntettek Hongkong központjában, hogy kifejezzék ellentétüket a július 1-jén tüntető demokráciapártiaktól. A vasárnapi tüntetők szerint a demokratizálás pártján állók

veszélyeztetik Ázsia legnagyobb pénzügyi központjának stabilitását.

Július 1-jén becslések szerint 500 ezer ember tüntetett Hongkongban a Kínához tartozó, de különleges státuszú város választási rendszerének demokratizálásáért. Már évekkel ezelőtt tervezték, hogy 2017-re általános választójog alapján választják majd a várost vezető tisztségviselőt, és ennek elérése szerepel célként abban a nemzetközi szerződésben is, amit Nagy-Britannia és Kína írt alá, miután megállapodtak, hogy a korábban brit gyarmatként kezelt várost visszaadják Pekingnek.

Az általános választójogot követelők szerint a jelenlegi rendszer a Kína-pártiaknak kedvez, és gyakorlatilag minden jelöltet kizár a jelölési folyamatból, akikkel Pekingnek gondja van (jelenleg elektorok választják Hongkong vezetőjét, akit angolul chief executive-nek, magyarul pedig többnyire főminiszternek neveznek).

A demokráciapártiak azzal fenyegetőznek, hogy megbénítják a Hongkongi közigazgatást, ha Peking megpróbálja befolyásolni a választásokat, és ha nem terjesztik ki a választójogot a 2017-es választásig.

Most azok demonstráltak, akiknek ez nem tetszik.

Többnyire a kínai születésű polgárok vonultak, szülővárosaik szerinti oszlopokba rendezve, vagy a munkaadóik szerint elkülönülve. A New York Times azt írja, hogy többen filippínó és indonéz alkalmazottaikat is magukkal hozták, csak kínai zászlókat és egyen pólókat adtak rájuk. (NYT)

A Quartz egyébként több cikkben foglalkozott a témával, készíettek egy hosszabb interjút Hongkong brit uralom alatti utolsó főminiszterével is. Szerintem elég jó. Ide kattintva lehet elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.