Egy másodéves mérnökhallgató egymilliárd ember problémáját oldotta meg, mert épp volt egy kis szabadideje

TUDOMÁNY
2014 augusztus 21., 18:33

Deshawn Henry, a Buffaloi Egyetem másodéves mérnökhallgatója a nyári szünetben megoldotta egymilliárd ember problémáját, azzal, hogy feltalált egy olyan szerkezetet, amivel gyakorlatilag bármilyen vízből ivóvizet lehet csinálni egy óra alatt.

"Ez a találmány komoly segítség lehet a fejlődő országoknak, ahol minden évben milliók halnak bele azokba a betegségekbe, amiket szennyezett vízzel kapnak el az emberek."

- mondta a fiatal zseni, aki a nyári szünetet a gép megtervezésével és tesztelésével töltötte.

A találmány nem túl bonyolult, úgy működik, mint mikor nagyító lencsével próbálunk tüzet gyújtani. Csak itt a drága üveglencse helyett pár deci víz fogja összegyűjteni és felerősíteni a napsugarakat. Először négy fagerenda közé kell kifeszíteni egy átlátszó műanyag fóliát, amire rá kell önteni egy kevés vizet, megvárni míg a víz a fólia középén összegyűlik, és már kész is a lencse. Ezután a víz felerősíti és egy pontra szórja az összegyűlt napfényt. Ha erre a pontra kiteszünk egy liter vizet, akkor azt a szerkezet egy óra alatt felhevíti annyira, hogy a benne lévő veszélyes baktériumok 99,9%-a elpusztuljon.

A huszonéves mérnök direkt csak olcsó, könnyen beszerezhető anyagokat használt fel, hogy a szerkezetet a szegény országok lakói is könnyen meg tudják építeni maguknak.

photo_camera kép: Buffaloi Egyetem

Mindent összevetve, nem egy rossz nyári projekt!

via

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.