Három palesztin katonai vezetőt lőtt ki az izraeli légierő

külföld
2014 augusztus 21., 13:38
comments 24

Öt darab egyenként egy tonnás bombával ölt meg három palesztin katonai vezetőt az izraeli légierő a Gázai övezetben. Mohammed Abu Shamala, Mohammed Barhoum és Raed al-Attar parancsnokokat az övezet déli részén, Rafah városában likvidálták. Az izraeli közszolgálati rádió szerint csütörtökön több légitámadást is végrehajtott a légierő az övezetben, miközben a Hamasz folyamatosan lő ki rakétákat Izraelre. Egy férfi súlyosan megsérült egy becsapodó rakéta robbanásában, mikor egy óvodában segített a gyereknek és a nevelőknek lejutni az óvóhelyre.

photo_camera AFP PHOTO/GIL COHEN-MAGEN

Palesztin források szerint egy ember meghalt egy izraeli légicsapásban, mikor egy korábban megölt rokonuk temetését végezték. De Hán-Júniszban is meghalt egy palesztin, valamint egy a levegőből célba vett autó két utasát is ki lőtték. Szerda óta huszonkét palesztin halt meg, és nyolcvan megsebesült.

Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok vezetője, Mohamed ed-Deif elleni likvidálási kísérletben kedd este lebombázott ház romjai között megtalálták Deif kislányát is. Az akcióban meghalt Deif felesége és két gyereke. Ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy maga a katonai vezető is életét vesztette-e. Benjamin Netanyahu miniszterelnök elismerését fejezte ki a hadseregnek és a Sin Bét belbiztonsági szolgálatnak a Hamasz vezetők felkutatásáért, és likvidálásukért. Ugyanekkor a Hamasz elfogott három palesztint, akiket azzal vádoltak, hogy kémkedtek Izraelnek. Mindhármukat kivégezték.

photo_camera AFP PHOTO / MOHAMMED ABED

Eddig a Hamasz tagadta, hogy része volt a három izraeli telepes fiatal megölésében, ami az Erős Szikla hadművelet megindításának egyik indoka volt. Az izraeli tízes tévécsatorna felvétele szerint egy törökországi konferencián Száleh al-Arúri, a Hamász egyik tisztségviselője - kérve, hogy szavait ne rögzítsék - elismerte a Hamász felelősségét. „Üdvözlöm az el-Kasszám Brigádok bátor tettét, a három telepes hebroni elrablását” - mondta, s hozzátette, hogy az akciót az izraeli börtönökben. (BBC/MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.