Kitelepítik az embereket a mocorgó izlandi vulkán közeléből

külföld
2014 augusztus 21., 09:25
comments 8

Bardarbunga, a gleccservulkán nagyon feléledt, az izlandi hatóságok augusztus 16-a óta több mint háromezer kisebb földrengést mértek alatta, a szeizmikus aktivitás pedig szerdára akkorára nőtt, hogy elrendelték a gleccser környékén élők evakuálását. A szakértők szerint a kitörés ugyanis egyáltalán nem zárható ki. A kitelepítés keveseket érint, a gleccser és környéke Izland nem éppen sűrűn lakott része, az egész egy hatalmas nemzeti park. Nagyjából 300 embernek kell távoznia, többségük turista. 

A Bardabunga vulkánrendszer a sziget legnagyobbja, egy webkamera segítségével élőben is lehet figyelni, mi történik épp vele.

A mostani esetleges kitörés azért érdekli annyira a világot, mert amikor legutóbb, 2010-ben a Eyjafjallajökull nevű vulkán kitört, a légtérbe jutó vulkanikus por és hamu miatt több mint százezer (!) repülőjáratot kellett törölni és a becsült kár értéke meghaladta az 1,7 milliárd dollárt. Szakértők most nem számítanak ekkora zavarra kitörés esetén sem, de fennakadások az északi légi közlekedésben előfordulhatnak majd.

photo_camera A vulkánrendszer egy kis darabja (Wikipedia)

Kedden az izlandi meteorológiai szolgálat az öt fokú skálán négyes szintre emelte a figyelmeztetés mértékét, ez már a potenciális kitörésesély szintje.

Vulkanológusok szerint az is elképzelhető, hogy a magma nem fogja áttörni a gleccser felszínét, ugyanakkor azt a forgatókönyvet sem lehet kizárni, hogy a kitörés a gleccser egy jelentős részét leolvaszthatja, ezzel komoly áradást okozva a környéken. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.