Mintha halomra szabadítanák a fenevadakat a lakosságra

ÁLLAT
2014 augusztus 27., 07:23
comments 17
photo_camera Rákosi vipera. Kép: rakosivipera.hu

Szenvedélyes kiáltványban fordult a közvéleményhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya:

nyilatkozatuk szerint a médiában az elmúlt időszakban egyre többször hallani az embereket állítólag rettegésben tartó kígyókról és más hüllőkről, emiatt úgy tűnhet, mintha a lakosság állandóan veszélyes állatokkal lenne kénytelen szembenézni.

Pedig erről szó sincs, írja a szakosztály.

"A legtöbb esetben kiderült, hogy a befogott állat valamelyik hazánkban természetesen előforduló őshonos fajhoz tartozott. A történetek mégis azt sugallják, hogy jelenlétükben emberek voltak életveszélyben. Több esetben kerültek elő olyan állatok is, amelyeket (egykori) gondozóik gondatlanságból vagy szándékosan engedtek szabadon. Ezekkel kapcsolatban is olyan megjegyzések láttak napvilágot, mintha a hüllőket kedvelők halomra szabadítanák a fenevadakat a lakosságra"

- olvasható a közleményben. Elmagyarázzák azt is, hogy "a hírekben szereplő hüllőfajok (vízisikló, kockás sikló, erdei sikló, rézsikló) hazánkban szerencsére még viszonylag gyakoriak, így sok helyen az emberi közvetlen környezetében is megtalálhatóak."

photo_camera Haragos sikló. Kép: KHVSZ

"Ha megfogják vagy sarokba szorítják őket, fenyegetően viselkednek, de egyikük sem tud nagyobb kárt tenni az emberben, mint egy kölyökmacska." Megemlítik azt is, hogy a Magyarországon előforduló két viperafaj közül a rákosi vipera a kihalás szélén áll, és mindössze néhány, "az átlagember számára csak nemzeti parki idegenvezetéssel megközelíthető helyen él".

Azt persze a szakosztály is elismeri, hogy vannak közöttük potenciálisan veszélyes fajok. 'De ha megismerjük őket, akkor ugyanúgy fel tudjuk mérni és kezelni tudjuk a veszélyességüket, mint ahogyan uralni tudjuk a mindennapi életünk részét képező két tonnás járműveinket."

photo_camera Újszülött rákosi viperák. Kép. rakosivipera.hu

Szeptember hatodikán pedig jön a Rákosi Vipera Napja!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.