Furcsa interjúban magyarázza el Matolcsy György, miért kell 200 milliárd (!) forint a jegybank oktatási alapítványainak

gazdaság
2014 augusztus 28., 14:51
comments 215

A vs.hu-nak adott exkluzív (!) interjút a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Téma akadt bőven, a jegybank az utóbbi időben hihetetlen mértékű költekezésbe kezdett. A kastély- és irodaház-vásárlás egy dolog, de most kiderült, hogy soha nem látott mennyiségű pénzt akarnak éppen oktatási alapítványokra költeni.

Na de honnan van minderre pénzük?

„Jó hírem van: ez nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetnie! A jegybank saját, jegybanki pénzét költi – amire pénzteremtéssel és a kéthetes betét révén hitelből jön a fedezet –, de csak addig, amíg nyereséges, tehát a jegybank emiatt nem lehet veszteséges.”

- kezdi a volt gazdasági miniszter, aki szerint jegybanki pénzt és nyereséget a kamatcsökkentés termelte ki. És mindez nem közpénz. Aha.

Más lett volna a helyzet, mondja a jegybankelnök, ha veszteséges lett volna az MNB,  ez 2013-ban a GDP 0,7 százalékát jelentő többletkiadást okozott volna a költségvetésnek. Tehát most valahogyan keletkezett a tavalyi GDP 0,7 százalékának megfelelő pénz, ami nem a közé.

De ehelyett a kamatcsökkentési ciklus és a devizatartalék átértékelődéséből származó konverziós árfolyamnyereség miatt 280 milliárd forintot takarítottak meg. Ezt élik most fel.

És hogy miért van szükség ennyi pénzt ölni ezekbe az alapítványokba? Hát mert meg kell haladni a neoliberalizmus tanait!

A magyar felsőoktatásra szánt teljes évi költségvetést meghaladó összegből Matolcsy a közgazdaságtan oktatásának megújítását segítené elő. Lesz közgazdasági és pénzügyi kar Kecskeméten, pénzügyi kar Marosvásárhelyen, angol és magyar nyelvű doktori iskola a budai Várban és középfokú pénzügyi képzés Pesten.

Matolcsy szerint a jegybank sikeres alapkamatcsökkentési ciklusa a következő években, minden évben 300 milliárd forinttal javítja a költségvetés pozícióját, ebből aztán lehet költeni, akár évente 1 százalékkal csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.

A mostanában megvásárolt épületeknek is fontos szerepük van, a 43,5 millió euróért megvásárolt Eiffel Palace például megtérülést fog hozni az MNB-nak, a tiszaroffi kastély pedig egy belső oktatási-képzési, szabadidős sport és üdülési központ lesz.

„Ne mérjünk kettős mércével: ha a többi uniós jegybank vállalja ezeket a funkciókat, nekünk is szabad, nekünk is érdemes. Ráadásul már 30 főnek adunk munkahelyet helyben, és részt vállalunk a jövőben Tiszaroff, Tiszabő, Tiszabura és a többi környékbeli település megújításában. Mind a három cél jobb, mint az arany és a gyémánt felhalmozáson (sic!) keresztüli kincsképzés”

- mondja még el az interjúban a jegybankelnök, aki gyakorlatilag bejelentette, hogy tényleg arra és akkor költ el bármennyi pénzt, amire akar.

Korábban a Cink megírta, hogy a vs.hu tulajdonosa Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.