Folytatódik a „Kelet felé lapítunk, Nyugat felé rázzuk az öklünket” külpolitika

POLITIKA
2014 augusztus 28., 12:06
comments 135
  • Oroszország egy álhír alapján megvádolja Magyarországot? A magyar külügy lapít.
  • Egy norvég miniszter cikket ír a Financial Timesba? A magyar külügy tisztelet követel.
  • A jelenség alapjáról itt már írtunk, Szijjártó Péter most újra bemutatta pontosan ezt a produkciót.
photo_camera MTI Fotó: Máthé Zoltán

Miután Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekkel foglalkozó minisztere a Financial Times európai kiadásában ma reggel megjelent cikkben azt írta, Magyarország hátat fordított a nyugatnak, Orbán pedig szellemi vaskupolát épít (erről részletesen itt írtunk), Szijjártó válasza néhány óra alatt meg is született.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, leendő külügyminiszter azt mondta:

“Ha egy Európai Unión kívüli ország minisztere nyilvánosan kezdi félteni az Európai Uniót egyik tagjától, elvárható volna, hogy tiszteletben tartsa a legalapvetőbb európai értékeket. Vagyis illene tájékozódni és illene tiszteletben tartani a tényeket”

Ezzel folytatta az utóbbi időkben gyakorlatilag doktrínává nemesedett Kelet felé lapítunk, Nyugat felé rázzuk az öklünket külpolitikát. A tények tiszteletben tartása ugyanis fel sem merült akkor, amikor Oroszország egy provokatív dezinformáció alapján állította, hogy Magyarország fegyvereket szállít Ukrajnába. Egy norvég véleménycikk ellen már sokkal bátrabb a magyar külügy.

“Magyarország és a magyar emberek korábban sokat tettek egész Közép-Európa szabadságáért, a kontinens újraegyesítéséért, most pedig komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy Európa visszaszerezze korábbi versenyképességét. A magyar megoldások sikeresek, korábban sokat támadott intézkedéseinket egyre több országban látjuk viszont. Ez számít, nem a homályos általánosságokon alapuló politikai nyilatkozatok”

- mondta Szijjártó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.