Tízszer annyi szakember hagyja el Magyarországot, mint ahány érkezik

gazdaság
2014 augusztus 29., 10:04
comments 197

Térképen dolgozták fel, hogy Európa melyik országai lettek a nyertesei, illetve vesztesei az EU szabad munkaerő-áramlást elősegítő törvényeknek. Ha figyeltük az elmúlt évek híreit, sok meglepetés nem érhet minket, de az összkép még így is lesújtó: Magyarországot tömegével hagyták el szakképzett emberek. A helyükre pedig alig érkezett valaki.

Az adatok az EU munkaerőpiaci adatbázisából származnak, és csak azokról az emberekről szólnak, akik szakmájukban maradva, legálisan dolgoznak egy másik tagországban. Azaz a tengerentúlra távozók és a nem bejelentett, illetve szakmájukat elhagyók számáról ebből nem derül ki semmi.

A térképen az országokra kattintva kiderül, honnan hányan távoztak és hányan érkeztek. A vöröses színnel jelölt országokat érintette a legnagyobb számban az elvándorlás, a zöldebb országok pedig a legnagyobb nyertesei voltak a folyamatoknak. A térkép nem súlyoz viszont az országok népességével, az adatok értelmezéséhez ezért érdemes azt is figyelembe venni, hol hányan élnek.

2003-tól napjainkig összesen 276124 eu-s állampolgár kérvényezte, hogy másik országban folytathassa szakmáját.

  • A legtöbben Lengyelországot hagyták el, 33 207 ember.
  • A második helyen Németország, 29 670 emberrel.
  • Harmadik Görögország, 22 260 kivándorló szakemberrel.
  • Majd a negyedik helyen Nagy-Britannia, 21 519 átjelentkezővel.

A legnagyobb munkaerő-elszívók viszont:

  • Nagy-Britannia, 76 956 betelepülő munkavállalóval.
  • Németország: 38 343.
  • Belgium: 22 835.

Szakmák szerint nézve a legtöbb országot váltó középiskolai tanár volt (54040), utánuk az orvosok (47998), az ápolók (39773), a gyógytornászok (12529) és a fogászatban dolgozók (8907) jönnek.

A magyar adatokból az derül ki, hogy míg ide 957 szakember érkezett másik EU-s országból, hogy szakképzettségének megfelelő munkát vállaljon, addig 10179 ember távozott.

Ezen a lenti infografikán azt is meg lehet vizsgálni, hova mentek tőlünk a legtöbben. A magyar szakemberek elvándorlásának legnagyobb nyertese Nagy-Britannia, Németország és Ausztria volt.

Meglepő, hogy Csehország szaldója pozitív, tehát több a betelepülő, mint a távozó, Olaszország viszont nettó donor, tehát többen mennek, mint érkeznek. Az is érdekes, hogy a három skandináv EU-tag (Dánia, Finnország, Svédország) viszonylag kevés szakembert szív el a többiektől.

(via alphbac.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.