Donald Tusk az Európai Tanács új elnöke

külföld
2014 augusztus 30., 16:27
comments 122
photo_camera Donald Tusk. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

A brüsszeli csúcson Donald Tusk lengyel kormányfőt választották az Európai Tanács vezetőjévé.

Ez egyfelől egyértelmű üzenet Oroszország felé. Először kap ilyen erős pozíciót egykori kommunista ország vezetője, ráadásul éppen a leghatározottabban Oroszország-ellenes tagállamé. Kinevezését Orbán Viktor is támogatja, aki a tanácskozás előtt azt mondta, az észszerű megoldások híve, ez pedig annak tűnik.

Másfelől viszont Tusk kinevezése minden bizonnyal nem a mostani helyzet eredménye. Angela Merkel régóta támogatja Tusk kinevezését, szinte biztos volt, hogy a lengyelek kapnak valamilyen pozíciót. Eleinte úgy volt, hogy ez Radoslaw Sikorsi külpolitikai főképviselői kinevezése lehet, de ez annál is komolyabb pozíció. A lengyel-német kapcsolat látványosan erősödött az utóbbi időben.

Érdekes szempont, hogy egy olyan ország vezetője kapja a posztot, amelyik nem használ eurót - ez ellentmondhat annak az értelmezésnek, amelyik szerint az EU-ban igazán csak az eurozóna országai számítanak.

Az Európai Tanács az EU legerősebb szerve, a miniszterelnökök és elnökök ülése. A tanács elnöke állítja össze a csúcsok napirendjét, ő közvetít viták esetén. Szerepe nem látványos, de a színfalak mögött nagyon fontos. Nagyjából Európa elnöke.

A pozíció 2009 óta létezik, addig a soros elnökséget vivő ország miniszterelnökei töltötték be felváltva. Két és fél évre szól, Herman Van Rompuy belga exkormányfő vitte eddig két cikluson keresztül.

Tusk néppárti, jobbközép, az EU-ban német, globálisan USA-barát politikus. Idén nyáron bizalmi szavazás döntött a sorsáról Lengyelországban a lehallgatási botrány miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.